• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Läsarresa: Upplev magisk natur på Island

  Under resan till Island kommer du att få ­besöka fantastiska platser och uppleva naturens skådespel på nära håll. Hälsobad i Blå lagunen, mäktiga glaciärer, vackra vattenfall och naturupplevelser. En resa du inte vill missa.

  Läsarresa: Upplev magisk natur på Island
  Foto: Thor Magnusson

  En innehållsrik rundresa kring södra och västra Island i sex dagar där du välkomnas av en natur i skir vårgrönska med en genomsnittstemperatur på cirka tio plusgrader. 

  Island är en ö som fascinerar sina besökare med ett kargt lavalandskap, kraftfulla vattenfall, kuperande platåer, varma sprutande källor, fjordlandskap, glaciärer och snöklädda bergstoppar samt en vildmarks­natur med annorlunda växtliv. 

  Under en dag får du dessutom stifta bekantskap med huvudstaden Reykjavik. 

  En kunnig skandinavisk lokalguide leder resan och med oss har vi även en representant från Icakuriren. Vi reser fredag den 26 april och kommer hem onsdag den 1 maj. 

   

  Foto: Thor Magnusson

  Dag 1 Fredag 

  Flyg avgår från Arlanda och Kastrup till flygplatsen Keflavik. Där välkomnas vi av vår isländske lokalguide, som talar svenska. 

  De första två nätterna bor vi på Hotel Örk, men första uppehållet efter ankomst blir vid Blå lagunen där den som vill kan ta ett hälsobad i det varma mineralhaltiga vattnet. Framme vid hotellet, som ligger i växthusbyn Hveragerdi, får du tid att packa upp. 

  Därefter gemensam middag och en genomgång av programmet. Det finns pool på hotellet, och för de modiga ges möjlighet till utomhusbad.

  Dag 2 Lördag

  Första dagsutflykten går österut från Selfoss via sydkustens bördiga jordbruksmark nedanför de skimrande glaciärerna Eyjafjalla- och Myrdalsjökull. Vattenfallen Skogarfoss och Seljalandsfoss kastar sig ut för stupen likt vita draperier. 

  En avstickare till den kalvande glaciärtungan Sólheimajökull ger oss tillfälle att se och förstå de enorma krafter som formar isblocken under den långsamma men målmedvetna framfarten mot låglandet. Allteftersom glaciärkanten smälter blottas den svarta vulkanaskan och lämnar kvar grafiska bildkonstverk och fantasifulla skulpturer i isen. 

  Vi rör oss i områden kring Fljotshlid och Hlidarendi, skådeplats för den dramatiska Njals saga från 1100-talet. På kvällen har vi gemensam middag på hotellet.

  Dag 3 Söndag

  Efter frukost lämnar vi hotel Örk. Hela dagen ägnas åt Islands mest kända sevärdheter, och de två kommande nätterna bor vi på Hotel Reykholt, där den kände läromästaren Snorre Sturlasson bodde på 1200-talet. Vi börjar med att åka mot det "gyllene" vattenfallet Gullfoss. På vägen gör vi ett stopp vid Skálholt där det har funnits biskopssäte sedan 1000-talet.

  Vi besöker jordvärmeområdet Geysir, där gejsern Strokkur sprutar sitt heta vatten mot skyn med några minuters mellanrum. 

  Resan går sedan vidare mot nationalparken Thingvellir. Historiens vingslag känns verkligen vid den gamla tingplatsen, som förutom sin historik och sagolikt vackra natur har stort geologiskt intresse. Vi åker därefter norrut genom höglandspasset Kaldidalur, med Islands näst största glaciär Langjökull på höger sida. 

  Vi kommer sedan ner till Husafell och ser de otroligt vackra vattenfallen Hraunfossar, där vattnet kommer ut från lavafälten på många ställen. 

  Därifrån åker vi till Hotel Reykholt, och på kvällen blir det gemensam middag.

  Dag 4 Måndag

  Vi börjar dagen med ett besök i Landnamssetrid i Borgarnes, ett historiskt museum som framställer islänningarnas uppkomst och besittningstagandet av Island. 

  Vi fortsätter till Snæfellsneshalvön med sitt varierande landskap, vackra fjäll, stränder, fjordar samt glaciären Snæfellsjökull som är världskänd för sina magiska kraftlinjer och där resan till jordens medelpunkt av Jules Verne äger rum. 

  Vi upplever natursevärdheter och besöker fiskebyar. Vi börjar med södra kusten, där naturen står i centrum. Kustremsan från Budir och västerut bjuder på många intressanta upplevelser. Arnarstapi är ett litet fiskeläge med ett lättåtkomligt fågelberg.

  Vi vandrar längs kusten vid Hellnar Arnarstapi och skådar fågellivet. På norrsidan passerar vi några fiskebyar bland annat Stykkisholmur, en av de äldsta handelsplatserna i landet. 

  Vi övernattar på Hotel Stykkisholmur och har gemensam middag på kvällen.

  Dag 5 Tisdag

  Idag åker vi mot Reykjavik och kör genom den långa vackra Hvalfjördur, där vi bland annat passerar en valfångststation. I Reykjavik blir det stadsrundtur innan vi styr färden mot Hotel Cabin. Vi checkar in, äter gemensam lunch och sedan är resten av dagen fri. Vi rekommenderar att avnjuta en middag på någon av Reykjaviks fiskrestauranger.

  Dag 6 Onsdag

  Det blir tidig väckning och lätt frukost innan bussen hämtar för transfer till flygplatsen. Fyllda av minnen tar vi senare avsked.

  Foto: Thor Magnusson

  Resfakta

  Avresa

  26 april, hemresa 1 maj

  Pris

  15 920 kr per person i delat dubbelrum 

  Flygtider

  Stockholm

  FI 307 G 26APR 5 ARN KEF           Avresa: 13.50 Ankomst: 15.05                   

  FI 306 G 01MAY 3 KEF ARN          Avresa: 07.35 Ankomst: 12.40

  Köpenhamn

  FI 205 G 26APR 5 CPHKEF              Avresa: 14.00 Ankomst: 15.10                     

  FI 204 G 01MAY 3 KEFCPH             Avresa: 07.45 Ankomst: 12.55

  Allt detta ingår

  Flygresa t/r Arlanda alt Köpenhamn–Keflavík, inkl flygskatter. 

  5 nätter i delat dubbelrum på förstklassiga hotell med dusch/wc. 

  Välkomsttransfer från flygplatsen till hotellet, via Blå lagunen. 

  Rundresa med svensktalande lokalguide, enligt program. 

  Måltider: Fyra middagar. Frukostbuffé dag 1, 2, 3 och 4 samt lunchbuffé på Hotel Cabin dag 5. Enklare frukost dag 6.  

  Stadsrundtur i Reykjavik.

  Tillval

  Ridturer, valskådning m fl. Tillval kan även bokas när ni är på plats på Island.

  Boende på välansedda 3- och 4-stjärniga hotell. Samtliga hotell serverar frukost och många av dem har egen restaurang, ibland även en bar. Rummen har privat wc och dusch eller badkar. Sängarna är bäddade och rummen är möblerade med stolar, bord, garderob och har telefon, radio och tv, i många fall finns även tillgång till internet­anslutning.

  Boka så här

  Ring Vulkanresor på 031-46 10 62 eller mejla viglundur@vulkanresor.se 

  Boka senast 30 dagar innan avresa. 

  Vi reserveras oss för eventuella program, pris och tidtabellsändringar utanför vår kontroll.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!