• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Följ med Icakuriren till sagoön Island

  Res med Icakuriren till magiska Island. Förra årets läsarresa blev en succé med många nöjda resenärer. Nu har du chansen att följa med.

  Följ med Icakuriren till sagoön Island
  Islands natur hänför. Foto E. Magnusson

  Har du drömt om att upptäcka Island? Följ med Icakuriren på en storslagen naturupplevelse du aldrig glömmer. 

  Det blir en innehållsrik rundresa kring södra och västra Island under sex dagar, då du välkomnas av en natur i skir vårgrönska. 

  Island är en ö som fascinerar sina besökare med ett kargt lavalandskap, kraftfulla vattenfall, kuperande platåer, varma sprutande källor, fjordlandskap, glaciärer och snöklädd bergstoppar samt en vildmarksnatur med annorlunda växter. Under en dag får du dessutom stifta bekantskap med huvudstaden Reykjavík. 

  En kunnig skandinavisk lokalguide leder resan.

  Fantastiska Gullfoss som vi besöker dag 3. Foto E. Magnusson

  Dag 1 Avresa

  Incheckning på Kastrup och Arlanda 2 timmar före avgång. Planen lyfter på eftermiddagen till Island och flygplatsen Keflavik. Flygturen tar ca 3 timmar och efter ankomst möter vår buss och svensktalande lokalguide samt Ica Kurirens representant som kommer att vara med oss under hela resan. Vi åker direkt, checkar vi in på Hotel Örk för två nätter. Vi hinner ta ett dopp i bassängen och de heta pottor som finns på hotellet eller forska lite i omgivningarna.  På kvällen samlas vi för gemensam middag på hotellet.

  Dag 2

  Första utflykten går österut från Selfoss via sydkusten nedanför de skimrande glaciärerna och vulkanerna Eyjafjalla och Myrdalsjökull. Vattenfallen Skogarfoss och Seljalandsfoss kastar sig ut för stupen likt vita draperier och det går ibland även att gå bakom det ena vattenfallen och se det från baksidan. En avstickare till glaciärtungan Sólheimajökull ger oss tillfälle att se och förstå de enorma krafter som formar isblocken under den långsamma framfarten mot låglandet. Allt eftersom glaciärkanten smälter blottas den svarta vulkanaskan och lämnar kvar grafiska bildkonstverk och fantasifulla figurer i isen. Här kan det vara lång promenad mot glaciären då den flyttar sig birt då de smälter. Vi rör oss i områdena kring Fljotshlid och Hlidarendi, skådeplats för den dramatiska Njals saga från 1100-talet. På kvällen njuter vi av en god middag på hotellet.

  Dag 3

  Frukost och utcheckning. Hela dagen ägnas åt Islands mest kända sevärdheter och börjar med att åka mot det "gyllene" vattenfallet Gullfoss. På vägen gör vi ett stopp vid Skáholt där det har funnits biskopssäte sedan 1000-talet. Vi besöker jordvärmeområdet Geysir, där gejsern Strokkur sprutar sitt heta vatten mot skyn med några minuters mellanrum. Ett skådespel man inte vill missa! Resan går sedan vidare mot nationalparken Thingvellir. Historiens vingslag känns verkligen vid den gamla tingsplatsen som förutom sin historik och sagolikt vackra natur har ett stort geologiskt intresse. Vi åker därefter norrut genom höglandspasset Kaldidalur med Islands näst största glaciär Langjökull på vår högra sida. Vi kommer sedan ner till Husafell och ser de otroligt vackra vattenfallen Hraunfossar, där vattnet kommer ut från lavafälten. På kvällen checkar vi in på Lava Hotel Varmaland  där vi bor i 2 nätter och äter gemensam middag på hotellet.

  Dag 4

  Vi börjar dagen med ett besök i Landnamssetrid i Borgarnes, ett historiskt museum som visar islänningarna och del av deras historia. Dagen bjuder även på rundresa runt Snaefellsjökull som är världskänt för sina magiska kraftlinjer och där "Resan till jordens medelpunkt" av Jules Verne äger rum. Vi gör många stopp längs vägen, upplever natursevärdheter och besöker fiskebyar. Kustremsan från Budir och västerut bjuder på många intressanta upplevelser! Arnarstapi är ett litet fiskeläge med ett lättåtkomligt fågelberg. Vi vandrar längs kusten en liten bit mellan Hellnar och Arnarstapi och beundrar fågellivet, innan vi kör vidare och stannar till i Dritvik - en gång i tiden ett viktigt fiskeläge. På norrsidan passerar vi bland annat Stykkisholmur, en av de äldsta handelsplatserna i landet. Vi är tillbaka på Varmaland  och äter en gemensam middag på hotellet.

  Dag 5

  Frukost och utcheckning. Idag åker vi mot Reykjavik och kör genom den långa vackra Hvalfjördur där vi bl. a. passerar en valfångsstation. Framme i Islands huvudstad, Reykjavik blir det en kort stadsrundtur innan vi checkar in på Hotel Cabin. Resten av dagen är fri för egna upptäckter i Reykjavik. Middag på egen hand.

  Dag 6

  Efter härlig frukost checkar vi ut från hotellet. 09:30 åker vi till Blå Lagunen för ett härligt mineralrikt bad. Inträde, mask, 1 drycka och handduk ingår. Vi gör ett 2, 5 timmars stop innan bussen avgår 13:00 mot flygplatsen. Flygen avgår 16:25 till Stockholm och 16:10 till Köpenhamn.

  Longufjorur-mark-vest. Foto E. Magnusson

  RESFAKTA

  Resdatum

  Avresa 24 april.

  Hemresa 29 april.

  Pris

  14 490 kr per person för del i dubbelrum.

  Avresa från

  Flyg från Kastrup och Arlanda.

  Allt detta ingår i priset

  Flygresa tur och retur Arlanda alternativt Köpenhamn – Keflavík, inklusive flygskatter.

  Fem nätter i delat dubbelrum inklusive frukost.

  Lunch på Cabin, fyra middagar.

  Inträden och guidningar enligt program.

  Svensktalande lokalguide på Island samt representant från Icakuriren under hela resan.

  Tillägg per person

  Enkelrumstillägg: 3 700 kr.

  Avbeställningsskydd: 395 kr.

  Så här bokar du

  Resan bokas hos Vulkanresor på 031-46 10 62 eller på mejl viglundur@vulkanresor.se.

  Vi reserveras oss för eventuella program-, kurs-, pris- och tidtabellsändringar utanför vår kontroll.

  Minst 20 deltagare krävs för att genomföra resan.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!