• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Adriatiska kustens smultronställen

  Vår ciceron Bo Hagström, känd från TV-programmen "Solens Mat" tar oss med på en oförglömlig resa till sitt Italien.

  Adriatiska kustens smultronställen
  Foto: Shutterstock

  Följ med Icakuriren till Adriatiska kusten eller "Sammetskusten" som den kallas på grund av sina finkorniga och lena sandstränder. Vi kommer att göra avstickare till det böljande vackra inlandet och avslutar resan i Italiens mathuvudstad Bologna. Resan går i maten och vinets tecken och varje dag upptäcker vi nya smaker. Fisk och skaldjur från ett småskaligt fiske hör naturligtvis till de stora matupplevelserna. Marche är det lilla landskapet med de stora upplevelserna. Det är ett Italien i miniatyr med utsökta råvaror från både land och hav. Hos familjen Beltrami i den lilla byn Cartoceto får vi smaka på Italiens godaste fårostar och vi gör en spännande utflykt till tryffeldalen Acqualagna. Det här är en resa för livsnjutare och för alla som älskar det genuina Italien. Benvenuti in Italia!

  Foto: Shutterstock

  Dagsprogram

  Dag 1 Ankomst Bologna
  Ankomst till Bologna och transfer till Fano där vi checkar in på Hotel Cristallo, ett trivsamt familjehotell precis vid stranden och vår hemvist för de kommande 4 nätterna. Efter en välkomstdrink i baren promenerar vi till en fiskrestaurang vid havet för välkomstmiddag.

  Dag 2 Portonovo                                                  
  Efter frukost reser vi söderut mot Ancona. På små vägar genom naturparken Monte Conero söker vi oss ner till den lilla viken Portonovo. Här fångas de enda vilda musslorna i Medelhavet på traditionellt sätt genom dykning. Vi samlas på stranden och får vara med när de nyfångade musslorna kokas och vi smakar dem tillsammans med ett gott glas lokalt vin. Efter avsmakningen äter vi gemensam lunch i en restaurang vid stranden. Efter lunchen finns tid för bad och promenader innan vi återvänder till Fano. Kvällen fri för egna aktiviteter.

  Dag 3 Ost och tryffel på menyn
   
  I dag lämnar vi kusten och åker in i landet till Marches böljande olivklädda kullar och charmiga små byar. I Cartoceto träffar vi familjen Beltrami som är känd för sina unika "grott-ostar". Provsmakning av ostar och möjlighet till inköp av andra specialiteter från trakten. Efter besöket åker vi vidare till Italiens tryffelcentrum Acqualagna. Här besöker vi en av stadens många tryffelaffärer där det blir provsmakning och möjlighet till inköp. Vår gemensamma lunch äter vi på en klassisk Osteria där naturligtvis tryffel har huvudrollen i alla rätter. Vi avslutar dagen med ett besök i Urbino där vi ser Italiens vackraste renässanspalats och gör en promenad i de små gränderna, listade i Unescos världsarv. Kvällen i Fano fri för egna aktiviteter.

  Dag 4 Vinprovning och kultförklarad restaurang
  Vi följer kusten och åker till den lilla staden Osimo. Här finns Marches internationellt mest kända vinproducent Umani Ronchi. Deras rödvin Pelago utsågs för några år sedan till världens bästa rödvin av prestigefyllda International Wine Challenge. Efter ett besök i den imponerande vinkällaren provar vi deras viner på druvorna Montepulciano, Verdicchio och Pecorino. Vi fortsätter till den lilla medeltida staden Offagna. Här gör vi ett lunchbesök hos slaktaren Valentino Possanzini, känd för sin porchetta - helstekt gris - bakad i vedeldad ugn. Det blir provsmakning av denna tillsammans med ett glas vin och sedan en promenad i den gamla stadsdelen. Vi avslutar dagen med gemensam middag på kultförklarade fiskrestaurangen La Quinta.

  Dag 5 Söndagslunch på La Pace                           
  Efter en lugn morgon lämnar vi Fano för att resa mot Bologna. I Forli tar vi den gamla landsvägen mot Florens upp till den lilla bergsbyn Rocca San Casciano på Apenninernas sluttning. Här äter vi en traditionell italiensk söndagslunch på värdshuset La Pace, känt från ett av programmen i Solens mat. Värden Gino låter oss smaka på sina egna charkuterier och hans fru står mitt i restaurangen och kavlar pastan som vi serveras till lunchen. Efter lunch åker vi vidare till Bologna och checkar in på centrala University Hotel i Bolognas universitetskvarter, ett stenkast från stadsteatern, där vi stannar 2 nätter.

  Dag 6 Piazza Maggiore och avskedsmiddag  
  På förmiddagen besöker vi de berömda matgatorna vid Piazza Maggiore. Flera av Bolognas mest kända delikatessaffärer med hundraårig historia ligger här. Efter lunch på egen hand finns möjlighet till shopping. På kvällen äter vi gemensam avskedsmiddag på en av Bolognas mest kända restauranger.

  Dag 7 Hemresa
  Efter en fantastisk vecka är vi upprymda av Bo Hagströms anekdoter och minnena är starka från denna storslagna och säreget annorlunda resa bland den adriatiska kustens pärlor. Avresa från Bolognas flygplats.

  Foto: Bo Hagström

  Resfakta

  Resdatum

  Avgång 1: 14 september – 20 september

  Avgång 2: 24 september – 29 september

  Pris

  17 980 kr per person i del i dubbelrum

  Avreseflygplatser: Arlanda, Landvetter och Köpenhamn 

  Allt detta ingår i resans pris

  • Flyg i ekonomiklass till Bologna t/r
  • Flygskatter och säkerhetsavgifter
  • Transfer flygplatsen – hotellet t/r
  • 6 nätter med del i dubbelrum
  • 6 frukostar
  • 4 luncher inkl. vin
  • 3 middagar inkl. vin
  • Alla utflykter och besök enligt program
  • Ciceron Bo Hagström

  Tillägg per person
  Enkelrumstillägg: 3795 kr
  Avbeställningsskydd: 1200 kr
  Reseförsäkring: 295 kr 

  Så här bokar du
  Ring Scandorama 040-600 00 00 eller maila info@scandorama.se.
  Vi reserverar oss för eventuella program, pris och tidtabellsändringar utanför vår kontroll.  Antal deltagare är begränsat till 25 deltagare.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!