I de brittiska tv-seriernas fotspår

Upplev atmosfären och miljöerna från Downton Abbey, Morden i Midsomer, Hem till Gården och Sherlock Holmes. Som extrabonus besöker vi Shakespeares födelsehem, Beatles Story Museum och en sprakande Pang-i-bygget-show.

Det är något alldeles säreget och lockande med de engelska serierna. De har blivit självklara programpunkter i tv-tablån och i årtionden har vi bänkat oss i tv-sofforna. Vi har följt morden som begåtts i det fiktiva grevskapet Midsomer, serien som visats sedan 1997 och har sålts till över 100 länder. Kommissarie Morse är en annan populär deckarserie. De flesta av avsnitten är inspelade i universitetsstaden Oxford med omnejd, miljöer som också användes vid inspelning av succéfilmerna om Harry Potter.

För sju år sedan visades det första avsnittet av Downton Abbey, som utspelar sig vid det fiktiva godset i North Riding of Yorkshire. Vi fick följa den aristokratiska familjen Crawley och deras tjänstefolk i början av 1900-talet. På resan besöker vi flera små byar och städer där utomhusscenerna spelades in. Hem till Gården är en annan långkörare som började sändas redan i början på 1970-talet, närmare 7800 avsnitt har producerats, imponerande!

Sherlock Holmes och Agent 007 behöver ingen närmare presentation, vi inspireras även av dessa herrar på resan. Vem som är bäst av de sex skådespelare som sedan 1962 gjort rollen som James Bond låter vi dock vara osagt.  

I de brittiska tv-seriernas fotspår
Henley-on-Thames är en av byarna där scener från “Morden i Midsomer” spelats in. Foto: Shutterstock

Resan dag för dag

Dag 1 Sverige – London – Oxford

Vår guide möter på London Heathrow och vi börjar med besök på platser som figurerat i inspelningarna av Downton Abbey: Oxfordshire, Bampton och Shilton med flera. Vårt hotell ligger nära Oxford, gemensam middag båda kvällarna vi bor där.

Dag 2 Oxford

Vi besöker platserna som gav liv åt byn Causton i serien Morden i Midsomer, Henley-on-Thames, Wallingford och Thame. Efter individuell lunch fortsätter eftermiddagen med Kommissarie Morse. Avsnitten utspelar sig i Oxford med omnejd, vi tar en promenad i staden och ser några av miljöerna. Gemensam middag på kvällen.

Dag 3 Oxford – Stratford-upon-Avon

Programfri förmiddag i Oxford. Efter lunch åker vi till Stratford-upon-Avon, William Shakespeares födelseort där vi besöker hans födelsehem. Därefter fortsätter vi mot Birmingham för övernattning. Kvällen på egen hand, kanske lite god mat på en engelsk pub? 

Dag 4 Liverpool

The Beatles bildades i Liverpool, vi går på stadspromenad i stadens centrum. Efter lunch besöker vi Beatles Story Museum, där vi får höra mer om de unga männen som förtrollade världen med sin musik. Fri tid under eftermiddagen. Gemensam tre-rätters-middag på kvällen i Albert Docks. Övernattning i Liverpool.

Dag 5 Yorkshire

Vi kör österut mot Yorkshire. Serien “Hem till Gården” utspelas i den fiktiva byn Emmerdale, vi får en 90-minuters guidad tur där vi får veta allt om serien. Under eftermiddagen besöker vi Chatsworth House & Park, hemvist för hertigen och hertiginnan av Devonshire. Övernattning i området kring Leeds alternativt Sheffield. Middag på hotellet på kvällen.

Dag 6 London

På morgonen åker vi till London. Sherlock Holmes inspelningsplatser står på agendan, Westminster, Lambeth, Euston och välkända adressen 221 b Baker Street där han hade sin våning som idag är museum. Sedan checkar vi in på hotellet. Programfri kväll.

Dag 7 London

Vi besöker “Bond in motion” på Londons filmmuseum i Covent Garden, med den största samlingen av James Bond-bilar som förekommit i filmerna. Vi avslutar sista kvällen med 2-timmars-show i bästa Pang-i-bygget-anda: “Faulty Towers Experience”, med tillhörande tre-rätters-middag.

Dag 8 London – Sverige

Förmiddagen är fri, bussen mot Heathrow och hemresan går först under eftermiddagen. 

I de brittiska tv-seriernas fotspår
Under vår promenad i Oxford tittar vi på scener och platser där Kommissarie Morse och Harry Potter spelats in. Foto: Shutterstock

RESFAKTA

Avgång: 9 – 16 sept 2018

Pris: 15 980 kr per person i dubbelrum

Researrangör: Scandorama

Valuta: Brittiska pund 

I priset ingår: 

* Flyg från Arlanda /Köpenhamn / Landvetter – London t/r inkl. flygskatt, säkerhetsavgifter  

   och transfers

* 7 nätter med del i dubbelrum på hotell av god mellanklass

* 7 frukostar och 5 middagar

* Rundresa med helturistbuss

* Alla inträden och måltider enligt beskrivet program

* Svensktalande guide från Scandorama

* Representant för Icakuriren vid mer än 25 bokningar

Tillägg:

Avbeställningsskydd 1200 kr

Reseförsäkring som komplement till hemförsäkringen 325 kr

Enkelrumstillägg 3600 kr

Måltidsdryck

Boka så här:

Ring 040-600 00 00 eller boka via hemsidan: www.scandorama.se/icakuriren

Nämn att det är en Icakuriren-resa vid bokningen

Vid bokningen får du övriga resevillkor

Vi reserverar oss för eventuella program-, pris-, valuta- och tidtabellsändringar utanför vår kontroll

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top