Läsarresa till Madeira

Rubriken "Makalösa Madeira" höll vad den lovade på Icakurirens läsarresa. Den blomstrande ön bjöd på sol och fantastiska vyer. Trevligt umgänge ordnade vi själva. Se vår bildspecial från resan här!

Guidens blomstrande favoriter

Guiden Helena von Essen brukar målande berätta om träd, blommor och blad, gärna med latinska namn, under sina turer på Madeira. Vi bad henne lista sina gröna favoriter:

Trädgårdar:

I Funchal finns tre fantastiska botaniska trädgårdar som bara måste nämnas. Besök dem gärna alla tre, eftersom de sinsemellan har så olika karaktär. Och ta god tid på dig, för du kan lätt spendera flera timmar i varje trädgård utan att det blir tråkigt!

  • Jardim Botanico. Här i den botaniska trädgården växer de flesta träd, buskar och blommor som finns på Madeira. Och det är alltid något som blommar! Ta gärna linbanan upp hit.
  • Monte Palace Garden. Intill Montes palats finns en fantastisk trädgård med vacker och sevärd arkitektur. Mycket av inspirationen kommer från Asien och Afrika. Här finns också mycket för den konst- och historieintresserade, med skulptursamlingar och kakelbrunnar.
  • Quinta do Palheiro Ferreiro (Blandys Garden). En engelskinspirerad trädgård med vacker arkitektur. Här finns mycket att se och vackra växter förstås, exempelvis kamelia.

Träd:

  • Lagerströmia, Lagerstroemia Indica, ett litet träd som får vackra rosa blommor i juni–juli. Det har en speciell, len stam. Namngiven av Carl von Linne, ingår i Myrtel-familjen, härstammar från Kina.

Blommor:

De här tre favoriterna kan du ofta se på bergsvandringar under maj till augusti:

  • Madeiras nycklar/Klippnycklar, Orchis scopulorum Summeth. En orkidé som bara finns på Madeira.  Växer 900–1 850 meter över havet, blommar maj–juli.
  • Madeira ginst, Teline made-rensis,  växer på 100–1 200 meter över havet, blommar april–augusti.
  • Madeiras stolthet, Echium candicans. Blommar april – juli, växer på mellan 400–1 400 meter över havet, finns bara på Madeira i sin naturliga form. Har intensivt blålila blommor som grupperar sig som en majskolv.

Med säkert handlag styr chauffören bussen allt högre upp på den vindlande och trånga vägen längs bergssidan. Här är höjdskillnader så det heter duga. Ändå är detta rena motorvägen, jämfört med den gamla “kostigen” som vi ser nedanför oss i branten. Hu! Vi som deltar i Icakurirens fullbokade läsarresa till den gröna ön Madeira “oooh:ar” unisont, både för höjdkittlingen i magen men framför-allt för den fantastiska vyn från utsiktspunkten Eira do Serrado. Härifrån ser vi ner på något av det mest hänförande Madeira har att erbjuda, den gömda byn långt inne bland bergsmassiven. Hit till Curral das Freiras, i folkmun “Nunnornas dal”, tog nunnorna sin tillflykt när sjörövare härjade på ön under 1500-talet. Här uppifrån ser det ut som en liten leksaksby – små, små hus utspridda kring de terr-asseringar som byggts för att man ska kunna odla i de branta sluttningarna.

Glänsande guide

Det ska bli mer hänförda “ohh” under den veckolånga resan. Madeira bjuder på många fler vackra utsikter med det blå havet som fond. En av resans höjdpunkter är vår excellenta guide Helena von Essen, som med stort engagemang och gedigen kunskap är vår ciceron och hjälpreda i stort och smått. Svenska Helena har bott på Madeira sedan 1987 och bjuder på en härlig blandning av geografi, historia, botanik, turism och invånarnas nutida levnadsvillkor i EU-krisens spår.
– En fantastiskt duktig och kunnig guide med personlig touch. Jag uppskattar att hon berättade om vardagliga saker som man aldrig kan läsa sig till i guideböckerna, säger
Marie Louise Andersson från Hässelby i Stockholm.

Fullt på ett kick

Vi är 50 personer som skattar oss lyckliga för att vi kom med på den här resan. Ett helt makalöst intresse från er läsare gjorde att den var fullbokad redan på måndag morgon efter att annonsen publicerats.
– Det är jätteroligt att intresset var så stort, och en förmån för mig att få umgås en vecka med dem vi gör tidningen för, säger Helena Rönnberg, Icakurirens chefredaktör.
Nu är vi här och det är roligt att se hur alla deltagare minglar och lär känna varandra. Nästan samtliga är par, resvana, men kanske inte vid just gruppresor. Här har vi flera gemensamma bussutflykter och programpunkter, samt all inclusive-måltiderna i en egen avdelning av hotellrestaurangen. Vi bor bra precis nere vid havet i utkanterna av huvudstaden Funchal med en underbar utsikt över pool-området och stranden.
– Det är en fantastisk syn bara att stå på balkongen och titta på havets vågor som
rullar in, särskilt när vindarna blåser upp, tycker Bror Skoglund från Gränna.

Blomstrande utsikter

Det visar sig att många uppskattar just gruppaktiviteterna. Vi serveras det bästa av Madeira – guide-Helena berättar målande framförallt under bussutflykterna, utan att det blir korvstoppning. Första dagen besöker vi Funchals centrum där jakarandaträden just slagit ut i blom, ett vackert lila flor över våra huvuden!

Mycket inkluderat

Madeira är ju ett botaniskt eldorado och Helena von Essen har koll på de flesta växterna, inklusive deras latinska namn. I full blom under vårt besök är också de milt ljusgula acaciabuskarna som växer vilt i sluttningarna, den ståtliga agapanthusen, papegojblomman, amaryllis, bougainvillea och massor av andra vackra växter. Det är bara att njuta av färgprakten! Givetvis är det en fördel med en svensktalande guide, som vi dessutom hinner lära känna lite mer för varje dag som går.
– Det hade blivit svårt att sy ihop en sådan här innehållsrik resa på egen hand, konstaterar Kalle Lithén från Skutskär.
Han och hans fru Katie brukar annars alltid boka sina egna resor. Madeira stod på deras önskelista och de rekade lite, men insåg att här skulle de få mycket inkluderat, både bekvämt och prisvärt.
– Det här är bland de bästa resorna vi gjort, summerar Marie Louise Andersson. Alla i gruppen är så trevliga!
Under våra rundresedagar får vi se en stor del av öns häftigaste platser och upplever skillnaderna mellan syd- och nordsidan samt högplatån i mitten. Det regnar till exempel mer i norr, men vi har lyckats pricka in en toppenvecka vädermässigt. Sol och blå himmel gör sitt till för att vyerna ska fastna på våra näthinnor, även på nordkusten.

Vandring med mersmak

En komplett resa till Madeira innehåller förstås också en levadavandring. Helena von Essen är en van vandrare och tar oss med på en relativt lätt halvdagstur där de flesta kan delta. På ön finns omkring 20 mil levador, vattenkanaler som började byggas på 1500-talet för att transportera vatten till odlingarna på sydsidan. Man går på en liten stig precis intill vattenkanalen och det är stora svårighetsskillnader mellan olika levador.
– Den här utflykten var fantastiskt fin, det var som skapelsens allra första morgon att få vandra där i grönskan, känna alla dofterna och höra ljuden från fåglar och grodorna i kärret, utbrister Margareta Vestergren från Lindesberg.
När vi klarat av vår tur avslutas den på en bar uppe i bergen. Några av oss passar på att testa nationaldrycken poncha, en blandning av sockerrörsbrännvin, honung, apelsin och citron. Mmm, mycket god – men inte för mycket så här mitt på dagen i heta solen!

Här hittar du alla bilder från resan >>

Resan gjordes i samarbete med Kulturresor.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top