Hitta det genuina Venedig

En sjunkande stad med massor av turistfällor. Men bara några steg från allfarvägarna finns de genuina barerna och trattoriorna som gör Venedig till en upplevelse för alla sinnen.

Resfakta

RESA
• Flyg Ryanair från Skavsta till Treviso: från 500 kr t o r.
Buss Treviso – Venedig:
90 kr t o r. www.ryanair.com
• Tåg Malmö–Venedig går loss
på ca 2_000 kr enkel. Interrailkort kostar 2_375 kr för 10 dagar. www.sj.se

PÅ PLATS
• Vaporetto, kollektivtrafik med båt, är enda alternativet. Det finns biljetter för 12, 24, 36, 72 timmar etc. Vaporetto no 1 går efter hela Canal Grande och ger storslagna vyer över palats och förfall.

BO
• Villa Rosa, mycket enkelt, fräscht hotell med bra läge i Cannaregio. Ca 800 kr/dubbelrum
www.villarosahotel.com
• Danieli ligger i Venedigs första operahus, ett rosa 1300-talspalats med med oslagbar utsikt över lagunen. 5-stjärnigt. Dubbelrum från 4 000 kr/natt.
Riva degli Schiavoni, Castello 4196, tel: +39 041 5226480
• Bucintoro har samma utsikt som Danieli, men är billigare.
Riva San Biagio, Castello 2135
www.hotelbucintoro.com

TIPS
• Glass i världsklass! Gelaterior och pasticcerior i långa rader finns på Strada Nova i Cannaregio och i hål i väggen i nästan varenda gränd. Äkta hemgjord pistaschglass… Mamma Mia… Tiramisu kommer från venetoregionen och serveras självklart på alla ställen med självaktning. Både i glass- och bakverksform.
• Ostar, kött, oliver och andra frestande delikatesser inhandlas bäst och billigast i alimentari, små livsmedelsbutiker, i Cannaregio eller Castello.

VARNING!
• Venedig är dyrt. Svindyrt. En lunch under 15 euro inklusive dryck, som dessutom är ätlig, är ett fynd. Middag går loss på mer än det dubbla. Titta också på menyerna om servisavgift och kuvertavgift tillkommer, i annat fall kan notan bli en rätt otrevlig överraskning

Hitta det genuina Venedig
Foto: Lotte Lindberg
Hitta det genuina Venedig
Foto: Lotte Lindberg

I Medelhavets mäktigaste sjöfarar- och handelsstat blev Marco Polos nudlar från Asien till italiensk spaghetti.

Trots att österländska kryddor varit en av de viktigaste handelsvarorna regerar salt och peppar och man har tagit förvånansvärt få kulinariska intryck av kontakterna i österled.

Som sig bör vid havet domineras menyerna av fisk och skaldjur, som “bigoli in salsa”, tjock spaghetti med sardeller, oliver och kapris.

Eller “seppie in nero”, bläckfisk kokt i sitt eget bläck serverad med gul polenta. Risotto med säsongens grönsaker eller skaldjur är en annan specialitet.

Rätterna är enkla men vällagade.

Om du hamnar på rätt ställe vill säga. Invasionen av 20 miljoner årliga turister som klumpar ihop sig på Markusplatsen har gjort många av restaurangerna i området till rena skämt.

Dåliga, svindyra, små portioner och usel service tillsammans med den vanligt förekommande fällan “menu turistico” har fått smakryktet rejält på skam.

Men den som söker hon finner. Och visst slår jag en flukt på Markusplatsen, Venedigs hjärta, med tillhörande kyrka, Kampanil, Dogepalatset och tusentals skitande duvor.

Men målet för mitt Venedigbesök är osterior, trattorior, barer, pasticcerior och kaféer bland krackelerade fasader i en sjunkande stad.

Grundregeln är: ju längre från Markusplatsen, desto bättre, billigare och trevligare! Så jag snirklar bort från trängsel och hutlösa priser.

Av: Lotte Lindberg

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top