Visingsborg – en sagolik trädgård

Visingsö är liten nog att avnjuta på en dag. Missa inte klassiska örtagården med sin fantastiska historia.

Visingsborg –  en sagolik trädgård
Visingsborgs örtagård är uppbyggd i barockstil i fyra rosetter, som i sin tur är indelade i kvarter. Planteringarna ringas in av buxbom.
Foto: Mats Samuelsson

Det är en barock känsla att vandra in i Visingsborgs örtagård på den lilla ön mitt i Vättern. Tid och rum försvinner, närmare bestämt till 1600-talet. Tujorna står i givakt, humlen klänger och grusgångar kantade med buxbom leder bort till fyra regelbundna rosetter.

Här trängs många av de läkeörter och nyttoväxter som genom historien hjälpt människor att leva bättre och längre.
Många örter är dödskallemärkta – traditionell läkekonst har varit uppfinningsrik när det gäller att fördriva ont med ont.

Andra växter verkar lugna sinnet bara genom sin doft, som valeriana.
Det är trevligt att gå runt och sniffa på all skönhet.Örtagården på Visingsö anlades så sent som 1980, men den sägs ligga på den plats där den mäktige greve Brahes kryddgårdar en gång fanns tillsammans med flera fruktträdgårdar.

Det var säkert pampigt värre när de sträckte sig från kust till kust.Här finns i dag ungefär 500 arter – ett antal som visserligen har varit större, men som nu växer igen. Förra året var Åse Jölle örtagårdsmästare och när flera vildvuxna kvarter började vårdas kom rariteter som palmlilja, fotblad och vippvallmo fram.

I år är James Chadwick örtagårdsmästare och fortsätter arbetet att förnya och ge upplevelser för alla sinnen. En örtagård ska leva. I år odlas “matnyttiga växter från världens alla hörn” – framför allt Korea, Marocko och Italien.

I ett kvarter växer “Three sisters”, tre växter som trivs gott i varandras sällskap: majs, bönor och pumpa. Alla tre har sin uppgift, en idé som James har hämtat från indianstammar på Amerikas östkust.
– Vi vill visa på sådant som människor kan förverkliga själva hemma i sina trädgårdar. Allt behöver inte vara komplicerat, säger James Chadwick.

Ett annat bevis på växtkraft är humlen, som vindlar sig uppför långa störar. Den anknyter också till den lokala tradtionen.
På greve Brahes tid var alla på ön tvungna att odla humle, så att den gyllene brygden kunde flöda på alla fester.

Då utgick det också order om att alla trädgårdar skulle hållas välskötta. Nu är det inte längre tvång, men fortfarande finns mycket fint att upptäcka för den som vandrar ut från Visingsborgs örtagård och ut på ön.

Visingsborgs örtagård är öppen maj–september. Entré: 30 kr. Boka gruppguidning: 0390-401 86.

Av: Anette Sievers

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top