Upptäck Hollands exotiska övärld

Milslånga, långgrunda sandstränder. Längs den sköna holländska kusten finns massor att uppleva – följ med på upptäcktsfärd till Frisiska öarna.

Upptäck Hollands exotiska övärld
Upptäck Hollands exotiska övärld
Jan Kwest, musselfiskare på Vadehavet.

Färjeläget i Holwerd – gråväder. Färjan som ska ta oss till ön Ameland ser ut att komma rätt emot oss, så den borde komma in tidigare än vad tidtabellen säger.

Men en halv minut senare har den svängt och ser ut att gå åt ett helt annat håll. Så svänger den igen 90 grader, och igen och igen… Trots att den såg ut att vara så nära för en stund sedan lägger den inte till en minut för tidigt.

Waddensee – Vadehavet – mellan pärlbandet av öar och fastlandet är så grunt att stora delar torrläggs vid ebb och man kan på sina håll faktiskt promenera över till öarna. Så alla båtar följer de snirkliga kanaler som naturen skapat för att inte få grundkänning.

De frisiska öarna ligger både i Holland och i Tyskland, där för övrigt den mest kända av dem, den dyra, snobbiga semesterön Sylt, ligger.
På Ameland – den tredje största av de frisiska öarna – möts jag av öns turistchef, Pieter Smit, en stor Sverigevän med en ansenlig samling Volvobilar och sommarhus i Värmland. Här skiner solen.

– Märker du att vädret är mycket bättre här ute? Regnmolnen pressas oftast ihop i sunden mellan öarna och vi får 20 procent mer sol än fastlandet.
Åt fastlandshållet ser Ameland ut ungefär som resten av det platta Holland – vallar som skydd mot översvämningar och bakom dessa illgröna fält med svartvitbrokiga betande kossor.

Däremellan söta små byar, med typiska gråröda tegelhus med toppiga tak. Ameland var på 1600- och 1700-talet berömt för sina många valfångstfartyg och i de största byarna på ön – Nes, Ballum och Hollum – finns många av de forna valfångarkaptenernas pittoreska hus kvar, omgivna av prunkande små trädgårdar.

På Nordsjösidan möts vi av helt andra vyer. Den nästan 27 kilometer långa sandstranden är imponerande med ljus, fin sand som är så hårdpackad att det går att både rida och cykla i vattenbrynet. Även under högsäsong finns det plats för alla badgäster. Bada får man dock bara göra vid flod. Vid ebb förekommer farliga underströmmar.

Överallt far cyklister fram – det bästa sättet att ta sig runt här på ön som har många bilfria vägar och det finns gott om cykeluthyrare med låga priser.
En stor del av Ameland är skyddad hedmark. Vi vandrar på stigar kantade av segt gräs.

I sänkorna finns det lä och där trivs blommorna. Här finns gott om fågel, det går att komma dem riktigt nära och delar av ön är avstängda under häckningsperioderna. Den goda tillgången på mat i havet gör att stora flyttfågelsträck stannar till under vår och höst.

Vadehavet är unikt. Vid flod ser det ut som vilket hav som helst, men vid ebb avslöjas det att havet här är mycket grunt. Vi följer med Klaas Hofker, som guidat grupper på Vadehavet i 25 år, ut på havsbottnen. Det finns ordnade naturexkursioner ut på lerbankarna vid ebb och även vandringar mellan ön och fastlandet.

– Att vandra ut själv är livsfarligt. Vattnet kan stiga snabbt och skära av vägen tillbaka till torra land. Åskväder är också riskfyllt eftersom blixten kan förflytta sig närmare tio kilometer i dyn, berättar han.

De leriga bottnarna är hem för miljardtals maskar och snäckor – föda för tiotusentals vadarfåglar som insett hur lätt det är att äta sig mätt. Överallt ser vi stora flockar med rödnäbbade strandskator.

– En strandskata kan sätta i sig 500–800 musslor på en enda dag och då slits näbbarna hårt. Därför växer de över tio centimeter per år.

Men också människor skördar havets skafferi. Vi promenerar på havsbottnen mot en flatbottnad fiskebåt som står stadigt i leran. Fisket är hårt reglerat och de få som har rätt att skörda hjärtmusslor och snäckor måste arbeta ensamma här ute.

Jan Kwest är en av dem:
– Jag är bekymrad. Jag tog med mig min dotter ut en dag, men någon såg det och anmälde mig. Bara jag inte mister min licens.
Han pressar en håv framför sig i dyn och får upp stora mängder musslor. En enda näve dy ger 10–20 stycken. Flera 300-kilos- säckar väntar på att lyftas ombord strax innan högvattnet kommer och båten lättar från bottnen.

Det mesta som Jan Kwest fångar dyker några dagar senare upp på franska skaldjursplatåer tillsammans med ostron, krabbor och hummer.
Med de leriga stövlarna återlämnade far vi tillbaka till Nes, byn närmast färjeläget, för att smaka på havets skördar. En sval Heineken och en stor tallrik friterade musslor och snäckor sitter fint innan det är dags för färjan till fastlandet.

Kontrasten mellan Ameland och nästa kuststopp – landets mest kända badort – med det svåruttalade namnet Scheveningen, är gigantisk. Själva stranden är minst lika fin, sandig och långgrund här. Men där Ameland bjöd på vild natur, bjuder Scheveningen på en bred strandpromenad kantad av dyra restauranger, billiga pubar, sköna loungebarer, spelautomater, krimskramsaffärer, kasinon och rader av höghushotell.

Scheveningen var länge ett litet oansenligt fiskeläge, men i Holland är avstånden korta och på 1800-talet föddes badkulturen – snart var turismen i gång. Vill man se hur kusten såg ut på 1800-talet är det lilla museet Panorama Mesdag med sin 360- gradersvy ett trevligt stopp.

Ett av de givna stoppen för den kulturintresserade är konstmuseet Mauritshuis, där Vermeers berömda tavla “Flicka med pärlörhänge” finns tillsammans med ett utsökt samling konst från den holländska guldåldern på 1600-talet.

Genom århundradena har Holland översvämmats åtskilliga gånger. Den sista riktigt stora katastrofen inträffade på nyårsnatten 1953, nästan 2 000 drunknade och 72 000 evakuerades.

I Neeltje Jans, en timme söder om Rotterdam på en mysig kustväg kantad av sanddyner, finns en upplevelsepark för stora och små som berättar om katastrofen 1953, och om natur, djurliv och de komplicerade dammbyggena.

Men huvudattraktionen är ett besök inne i en av de väldiga barriärerna, som bara stängs vid dåligt väder och högt vattenstånd och som annars står öppna för att de unika tidvattenmiljöerna innanför ska bevaras.

Med sina korta avstånd bjuder en vecka längs den holländska kusten både på natur, charmiga städer, finkultur, intensivt nöjesliv och så sköna dopp i havet, förstås. Holland är mycket mer än Amsterdam och tulpanodlingar!

Resa till Frisiska öarna

Resa dit och runt
Från Sydsverige är bil eller tåg smidigt. Flyg till Amsterdam finns från både Stockholm, Göteborg och Malmö. Amsterdams flygplats Schiphol har en egen järnvägsstation och till färjeläget i Holwerd tar det ungefär två timmar med bussbyte i Leeuwarden. Cykelhyra på Ameland kostar cirka 40 kronor per dag.

Bästa tid
Sommaren och tidiga hösten, men den som har vägarna förbi kan ha trevligt på de frisiska öarna året runt.

Språk
Holländska, frisiska och engelska.

Att bo
Stort utbud, där budgetboende startar runt 500 kronor för ett dubbelrum. Boka i förväg om du reser på sommaren. Att hyra hus en vecka på exempelvis Ameland kostar sommartid cirka 6 000–8 000 kronor (villa med sex bäddar).

Att äta och dricka
Restaurangpriserna är aningen lägre än i Sverige, men ölen lika dyr (man envisas att dricka den i 20-centilitersglas). Typisk mat är sillinläggningar, musslor och småräkor. Skölj gärna ner med ljus inhemsk öl och lätt oljig genever. Influenserna från den förra kolonin Indonesien märks på smörgårdsbordet, rijsttafel, och kycklingspetten, satay.

Segelturer
IJsselmeer har världens största segelfartygsflotta. Ett stort antal av dessa fartyg gör turer med passagerare (www.zeilvaart.com). De flesta resorna är chartrade turer, men det finns båtar som säljer biljetter till enstaka passagerare. Ombord serveras mat och du sover gott i hytter.

Nätet
www.holland.com
www.ameland.nl
www.denhaag.com
www.neeltjejans.nl.

Av: Text och foto: Johan Öberg

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top