Byn där kvinnorna styr

I den lilla byn Olympos på ön Karpathos i den grekiska övärlden regerar kvinnorna och gamla traditioner hålls levande. Ta på vandrarkängorna och följ med upp till en spännande by längst upp i bergen.

Byn där kvinnorna styr
Olympos är berömd för sitt goda bröd. Runt om i byn ser man de stora bakugnarna och de flesta familjer ställer till med storbak en gång i veckan.
Byn där kvinnorna styr
Kvinnorna i Olympos klär sig i svart folkdräkt med färgglada blombroderier. Och på…
Byn där kvinnorna styr
…fötterna har de ofta handsydda stövlar med vackra broderier.

Utsikten från vår terrass är svindlande och åsnestigarna löper som små snören genom bergen, upp och ner, och försvinner långt borta vid horisonten. Då inser vi att det förstås är vandra man ska göra när man semestrar i de grekiska bergen.

Det går inte buss mer än några få gånger om dagen de tio kilometrarna ner till den lilla hamnstaden Diafani med liten badstrand och tavernor. Så det är bara att plocka fram de grövsta skorna, dra en solmössa på huvudet och fylla vattenflaskorna att ta med i ryggsäcken. Jag hittar en tjock lång gren i bergen och täljer den till en vandrarstav – och så är vi raskt förvandlade till bergsvandrare.

Vi lånar en tysk Karpathosguide av tyskar vi möter, ritar av några vandringsrutter och sedan förvandlas vår lugna grekiska semester till en orgie i vandringar, upp och nedför bergen. Vi blir helt bitna av det, sover djupt och gott i den klara bergsluften på nätterna och gläds åt nya stigar vi hittar.

Olympos är en berömd by; nästan alla greker känner till den. Folkloremuseet i Aten har i flera år visat en fascinerande fotoutställning om livet i byn, som fortfarande behåller de gamla traditionerna.
Vägen upp i bergen från öns södra ände har tidigare varit besvärlig och svårtillgänglig och bergspassen är höga. Så sent som för bara tio år sedan asfalterades vägen upp i bergen.

Byn har många starka och aktiva kvinnor, för arvsrätten går på kvinnolinjen – alltså matriarkat. Fortfarande går Olymposkvinnorna i den speciella svarta folkdräkten med färgglada blombroderier och svart rosenprydd sjal om håret. På fötterna har de ofta handsydda stövlar med vackra broderier.

Runt om i byn ser man de stora bakugnarna. Byn är berömd för sitt goda bröd och de flesta familjer ställer till storbak en gång i veckan, ofta i helgen. Det tar en hel dag.
I dalen nedanför byn ligger den bördiga floddalen. Där har många Olymposbor sina åkrar och betesmarker och det är livligt i gränderna både morgon och kväll. Folk skyndar förbi med hacka och spade över axeln, en korg med nyskördade kronärtskockor eller en flock getter i hasorna.

En dag är det stormöte på det lilla torget framför kyrkan. En myndighetsperson från Rhodos har ankommit i vit skjorta, kostym och med portfölj. Det är fåruppköparen, och det ska diskuteras betesmarker, antal får och slaktningstidpunkter. Man samlas på det lilla, lilla torget och det ställs upp ett bord där fåruppköparen kan breda ut sina papper. Runt om sitter och står männen och några myndiga matronor i blomsterbroderad folkdräkt med den traditionella huvudduken. Så ordnar man lätt och elegant frågan om fårslakten och försäljning av skinn och kött.

Frågar man prästen snällt låser han upp kyrkan också på vardagarna och visar stolt runt. Det är en av de vackraste medeltida kyrkor jag någonsin sett i Grekland – en hel vägg med gulddekorationer lyser starkt, så snart man träder in i dunklet.
Kyrkan är ombyggd och tillbyggd genom århundraden och i det innersta anar man gotiska valv och gamla pelare, som vittnar om Olymposbornas urgamla historia – från före vår tideräkning.

Fortfarande lär det finns spår i deras dialekt av doriska element från 200 år f Kr. De lär stamma från minoerna på Kreta och många, många forskare från hela världen har varit på Olympos för att studera både deras genetiska ursprung, deras språk och deras urgamla traditioner.

Under augusti hålls flera stora fester, som också är berömda över hela Grekland. Då tar alla på sig de finaste festdräkterna och unga flickor bär kilovis med guldmyntshalsband om halsen, för att antyda sin rikedom. Det signalerar att de är giftasfärdiga och ser sig om efter en make.

Sedan dansar och sjunger hela byn i flera dagar och speciellt musiken intresserar många greker. Även den är ålderdomlig och spelas på instrument som lyra, luta och säckpipa av fårmage och med handtäljda blåsmunstycken. Om man har tur råkar man på byns största spelman, Michalis Zografis på någon taverna, där han stolt frågar om man vill höras hans musik – och kanske köpa en cd.

Resfakta Olympos

Resa dit:
• Det går charterresor från Sverige till Karpathos södra ände, till staden Pigadia. Därifrån kan man göra båtutflykter till norra Karpathos och åka buss upp till Olympos från hamnstaden Diafani på ett dagsbesök.
• Från Rhodos tar det fem timmar med färja.
• I Pigadia kan man hyra bil eller jeep och själv köra vägen över bergspassen. Kommer ni tidigt på året så kom ihåg att fråga i vilket skick vägen är efter vinterns vattenmassor. Den kan vara besvärlig att köra.

Boende:
• Man kan övernatta i Olympos. På det lilla familjära Pension Olympos sover man i traditionell Olympossäng med snidade trädekorationer och är omgiven av målade tallrikar på väggarna. Dessutom utsikt över dalen och många höga berg.
• Aphfrodithe är ett litet och modernt hotell, drivs av Nikos Filipakis som växte upp i USA. Utsikt över havet och med solnedgång utanför balkongen.
• Det finns också familjer som hyr ut rum; fråga Maria på tavernan vid busstorget när ni kommer dit. Hon har rum, liksom också några andra.
• Nikos Orphanos på turistbyrån i Diafani kan förmedla rum. Han har också ett eget litet hotell.

Tips:
• Glöm inte att ta med en kikare för att se på alla spännande rovfåglar som kretsar runt de höga bergen kring Olympos – och för att kunna se ut över de vackra bergen.

Av: Eja nilsson

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top