I sagoberättarens spår

I sommar slår danskarna på stora trumman. Det är 200 år sedan H C Andersen föddes och på hans födelseö Fyn avlöser det ena arrangemanget det andra.

I sagoberättarens spår
I det här huset föddes den danske författaren 1805.
Foto: Eja Nilsson

Odense är den självklara medelpunkten för firandet. Det var där H C Andersen föddes år 1805 som son till en fattig, men beläst skomakare i Munkemøllestraede. Hans barndomshem står fortfarande kvar vid den lilla ån som går genom stadens gamla del. Där ligger också museet H C Andersens hus, där man kan följa hans liv från skomakarpojke med skådespelarambitioner till berömd författare.

Bredvid museet står ett riktigt sagoslott i parken Lotzes Have, där det under hela sommaren spelas
teater. H C Andersenparaden heter föreställningen, där barn och ungdomar ger liv åt de populära figurerna i sagorna. Fyrtøjet heter ett kulturhus för barn, som också ligger strax intill.

I samma kvarter kan man förstås också smaka på H C Andersen eller åtminstone äta en meny i hans namn. Den vackra gamla krogen Under Lindetræet ligger i ett lågt gult korsvirkeshus och serverar en meny som inspirerats av sagorna.
Ta en av de vita båtarna och färdas långsamt nedför ån. Då kommer man strax till Den Fynske Landsby. Det är Fyns svar på vårt eget Skansen och charmerande danskt med korsvirkeshus och livlig aktivitet i de gamla husen.

Den 13 juli–7 augusti spelas HC Andersen-festspelen på friluftsscenen med Prinsessan på ärten, Svinaherden, Storklas och Lillklas, Kejsaren och alla andra välkända figurer.

Läs mer på:
www.visitodense.com
www.fyn.dk
www.hca.odense.dk
www.andersen.sdu.dk
www.hca2005.dk

Av: Eja Nilsson

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top