Småstaden som blev huvudstad

Operahus och ruffa hamnmiljöer. Insuttna pubar och haute cuisine-restauranger. Europas kulturhuvudstad 2005 är en ovanligt omväxlande småstad.

Småstaden som blev  huvudstad
Färgerna på husen i Cork ger en känsla av Karibien.
Småstaden som blev  huvudstad
På Hibernians Bar har inredningen sett ut på samma sätt sedan 1940-talet.
Småstaden som blev  huvudstad
Saint Patrick’s Street är Corks huvudgata. Bred, elegant och med varuhuset Brown Thomas som centralpunkt.

Min första kväll i Cork vandrar jag uppför Saint Patrick’s Hill. Bakom kyrktornen till Saint Anne’s Church och North Cathedral ligger solen och vilar på hanen. När som helst kommer den att försvinna bakom Shandonhöjden.
Under mig ligger centrala Cork med alla sina broar över floden Lee. Ute i öster kan man skönja de inre delarna av Corks gigantiska naturhamn. Grå silon, blänkande oljedepåer och annan industribebyggelse träder fram ur kvällsdiset.

Ännu längre bort ligger Cobh, utskeppningshamn för många av de fattiga irländare som flydde undan den stora hungersnöden på 1800-talet. Det sista de såg av Irland var sina vinkande släktingar på kajerna i Cobh och den stora katedralen, Saint Colmans. Scenerna måste ha varit hjärtslitande. Det var ett av världshistoriens stora exodus.
Enligt vissa beräkningar utvandrade närmare två miljoner irländare till främst USA och Australien.

I dag är Cobh en bekymmerslös semesterort. Saint Patrick’s Street är Corks huvudgata. Bred, elegant och med varuhuset Brown Thomas som centralpunkt. Gatan är fylld av medvetna shoppare och inne på varuhuset ser man kvalitetsmärken som Emma Hope, Patrick Cox, Pied à Terre och Calvin Klein.
Har man inte förstått det tidigare, så förstår man det nu. Cork är en välmående stad.

Kay Birmingham som jobbar på stadens turistkontor berättar stolt om “the good times” (ett uttryck som man får höra rätt ofta i Cork):
– Arbetslösheten ligger på endast tre–fyra procent, vilket självklart är mycket lågt med historiska mått mätt. Delvis beror det på ett allmänt uppsving för den irländska ekonomin, delvis på att flera amerikanska företag lagt sina europeiska huvudkontor och andra delar av sin europeiska verksamhet i Cork.
– Bland de mer kända är Pfizers, Apple och Pepsi-Cola, säger hon med ett leende: Not to bad, eh?

Det trivsamma är att de goda tiderna inte lett till någon hysterisk rivningsvåg. De flesta av husen i Corks centrum är små vingliga saker från 1800-talet. Ibland påminner gatubilden om de svartvita bilder vi har av Bollnäs, Örebro eller Klarakvarteren i Stockholm runt förra sekelskiftet.
Med en stor skillnad. Husen här är målade i färger som för tankarna till Karibien och det ligger moderna affärer och restauranger i de flesta av dem. En av de snyggare är brasserie Pembroke vars raka linjer, träinredning och stoppade vita stolar är behagliga för ögat.

Jag går dock vidare. Jag ska äta lunch på Café Paradiso vid South Canal, som anses vara en av Irlands bästa vegetariska restauranger.
På andra sidan Saint Patrick’s Street ligger kulturårets mentala centrum: The Crawford Municipal Art Gallery och Cork Opera House. Den förra är en vacker sekelskiftesbyggnad i tegel och sandsten, den senare en modern arkitektonisk skapelse med heltäckande glasfasad.
På The Crawford Gallery har kulturåret redan satt i gång med en utställning som heter C2. Trots att det är tisdag förmiddag är det många besökare. Bland annat en stor klass, där eleverna hasar runt efter en osäker, måttligt inspirerande guide i 25-årsåldern.

På The Crawford Gallery Café träffar jag Isaac Allen. Han tillhör kocksläkten som driver välrenommerade Ballymaloe kulinariska skola sydväst om Cork. Vi pratar om regionens centrala roll för den ekologiska matproduktionen på Irland.
– I början på 90-talet kunde inte de stora mejerierna köpa all mjölk som producerades här och då började man på några gårdar att tillverka egen ost. De blev en stor succé. Restauranger, delikatessbutiker, alla ville ha dem, säger Isaac.
– Anledningen var nog tajmingen. Ostarna kom ut på marknaden i precis rätt tid. I efterdyningarna av galna ko-sjukan och när alla var på jakt efter småskaligt och organiskt producerad mat.

Numera finns det ett hundratal producenter av ekologisk mat i Corkregionen. Isaac hämtar en katalog där de flesta finns listade. Det är ostar från Ardrahan Farmhouse, bröd från Bridget Booth i Skibbereen, bacon och fläskkött från Mark O’Mahoney i Enniskeane…
Hibernian’s Bar hör till ett av Corks måsten. Den ligger en trappa upp i ett blåmålat hus på Oliver Plunkett Street, och består av ett rum som sett ut på samma sätt sedan 1940-talet. Gulnande fotografier, nedsuttna soffor och en sliten men vacker bardisk. I en hylla ligger travar med cd-skivor. Ägaren Brian O’Donnell är en stor älskare av både jazz och klassisk musik.

När jag kommer in väver Ella Fitzgeralds stämma in lokalen i en tillbakalutad stämning. Fyra breda ryggar hänger över baren och jag sätter mig bredvid fönstret och beställer det lokala ölmärket, Beamish Stout.
Brian kommer fram och vi börjar prata om kulturhuvudstadsåret och det nya, välmående Cork.
– Ja, det är goda tider, säger Brian. Men jag undrar hur bra dessa tider är, egentligen. Det jag ska säga nu kan kanske låta konstigt för dig, med tanke på att jag är barägare, men jag tycker att de unga dricker för mycket. Det är för mycket suparfest över det hela.
– De har för mycket pengar, helt enkelt. Förr hade man på sin höjd råd att dricka två eller tre pints, och man njöt verkligen av dem, men nu dricker man tills man står och spyr i gathörnen.
– Det verkar som att där pengarna går in, går vettet ut.
Brians klientel hör inte dem. Hans gäster dricker inte för att bli fulla – utan för att ta igen sig en stund.

Resfakta

Så tar du dig dit

När detta skrivs finns inga direktlinjer Sverige–Cork. Flera bolag, bland annat SAS och irländska lågprisbolaget Ryanair, trafikerar Shannon–Stockholm. Har man tur kan man få tur- och returbiljett för
1 000–1 500 kronor. Sedan inrikesflyg Aer Arann till Cork. Tur och retur kostar cirka 600 kronor.

Hotell

Gresham Metropole Hotel
Prydligt och välskött hotell i en gammal nykteristloge. Många rum har utsikt över floden Lee.
Adress: Mac Curtain Street.
Tel: +353-21-427 6444

Garnish House
Mysigt bed and breakfast-ställe med 14 rum. Det ligger i ett viktorianskt hus och ägarinnan Mrs Lucey sätter stor ära i sina frukostar.
Adress: Great Western Road.
Tel: +353-21-427 5111

Kelly’s Hostel
Färgstarkt litet vandrarhem med rum som dedikerats till olika irländska poeter.
Adress: 25 Summerhill South.

Sevärdheter

Egentligen är hela staden en sevärdhet. Husen i de centrala delarna har målats i starka färger: lila, gröna, skära, gula… Till de mer traditionella attraktionerna hör:
Saint Anne’s Church
Byggd 1722. Från kyrktornet har man en vacker 360-graders utsikt över staden. Den som vill får spela en sång på klockspelet.

The Crawford Art Gallery
Corks främsta konstmuseum och en av hörnpelarna i kulturhuvudstadsåret. Har en klassisk samling med irländska konstnärer som James Barry, Nathan Grogan och andra som för de flesta svenskar är helt okända.

University College Cork
UCC räknas som Irlands ledande forskaruniversitet och här kan man, förutom njuta av miljön, titta på de märkliga oghamstenarna med inristade texter på det uråldriga oghamalfabetet.

Kulturhuvudstadsåret

Cork är den minsta kulturhuvudstaden (123 000 invånare) än så länge, men programmet ligger inte långt efter de stora städernas. Förutom en mängd evenemang, kommer även den futuristiska paviljongen Eighteen Turns av den amerikanske arkitekten Daniel Libeskind att installeras i Fitzgerald Park.
Information: www.cork2005.ie

Restauranger

Jacob’s on the Mall: Ligger i ett före detta turkiskt bad och har en kreativ meny. Till exempel ångande musslor med chorizo eller grillad torsk med purjolök och en lime- och morotsconfit.
Café Paradiso: Corks mest omtalade och kanske bästa vegetariska restaurang. På menyn finns rätter som grillad pumpa fylld med citron- och hasselnötsrisotto.
Crawford Gallery Café: Anrikt och populärt lunchkafé med förfinade irländska rätter. Drivs av Isaac Allen, sonson till Myrtle och Ivan Allen som grundande Ballymaloe House. Har han Irish stew på menyn, tveka inte.

Barer och nattliv

Utbudet av barer och pubar är mycket stort. På senare år har många traditionella pubar byggts om till moderna barer.
Rhino Rooms: Stans hetaste ställe. Lädersoffor, 70-talsmönster och ett rätt funkigt musikval.
Bodega: Ligger i en vacker gammal lagerlokal och känns lite folkligare än Rhino Rooms. Även bra bruncher.
Hibernian’s Bar (Hi-Be Bar): Klassisk bar med så kallad old world-känsla. Ett måste. Raka motsatsen till Bodega.
Long Valley: En annan pub där inredningen inte bytts på årtionden. Har fortfarande sin så kallade snug, kvinnorum, kvar. Mer som ett museiföremål än för praktisk användning.

Shopping

Satsa på mat. Regionen Cork är centrum för Irlands alla ekologiska odlare och i den lilla saluhallen, The English Market, kan man hitta det mesta. Bäst är On the Pig’s back där det finns en uppsjö av farmhouse cheeses från Gubbeen, Ardagh, Coolea, Durrus. I saluhallen finns också ett mycket bra lunchkafé, the Farmgate Café, som bland annat serverar komage med lök och blodkorv från får.
www.tourismireland.com

Av: Anders Falkirk

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top