Sanden blev till guld

Det växer så det ekar över Persiska viken. Välkommen till Dubai, emiratet där turismen håller på att explodera – och där du kan vara säker på att allt är guld som glimmar.

Sanden blev till guld
Ta en abra, båttaxi, över floden som skiljer Dubais stadsdelar åt. En mysig upplevelse för bara en krona.
Foto: Johan Almblad
Sanden blev till guld
En av Dubais måste-se-byggnader är überlyxhotellet Burj al Arab, som stod klart vid sekelskiftet. Mystiska magdansösen Leila uppträder på en ökenutflykt.
Foto: Johan Almblad
Sanden blev till guld
En av Dubais måste-se-byggnader är überlyxhotellet Burj al Arab, som stod klart vid sekelskiftet.
Foto: Johan Almblad

– Arabs crazy. Vår chaufför Leo skakar på huvudet och tittar nedför en djup sandbacke av typ svart pist.
Sedan pyser han ut lite luft ur vart och ett av jeepens fyra hjul, skakar en hel sandlåda ur tofflorna och ber oss hoppa in i bilen igen. Uppför, nedför, snabbt, sandvirvlande, yee-haw!

Det är fredag i öknen. Dagen som i arabvärlden är vår söndag ägnar sig männen åt att köra de orangegula sandkullarna fulla av hjulspår. “Dune-bashing” är stort i Förenade Arabemiraten – och som turist får du gärna följa med. Det är dock inte helt riskfritt. Medan huvuddukarna flyger i vinddraget från öppna bilfönster hörs ambulanssirener i fjärran. Någon har krockat bakom en sanddyn.

Då är sandboarding betydligt ofarligare. Ingredienserna är en helt vanlig snowboard och en lagom hög sandkulle, men ingen lift. Du spänner på dig brädans remmar och susar nedför den provisoriska pisten. Sand i skorna, sand i munnen – och flera skratt rikare.
Öknen är en av Dubais stora turistattraktioner. De övriga betraktar du med risk för att få nackspärr. “History rising” skriker skyltarna längs motorvägen ut. Historien de talar om är världens högsta torn, Burj, vars skelett tar form vid Persiska viken. Ingen vet exakt hur högt det kommer att bli. Då kan ju någon annan bygga högre.

Dubai ritar om sin taggiga skyskrapeprofil nästan varje dag – och besökte du staden för bara ett par år sedan är det något helt annat du kommer till i dag. Redan vid flygplatsen möter stålgiraffer till byggnadskranar. “It’s knocking between ten and two” ursäktar sig hotellportiern. Knack, knack, bank, bank. Staden antar nya former, nya mål.
– Du ser en ritning i tidningen en dag och nästa dag är huset på väg upp, säger Stephanie Abou Jaoude, som invandrat från Libanon för att jobba som försäljningsansvarig på ett lyxhotell i Dubai.
Tio år för Dubai är som 200 år i ett annat land.

Turismen klättrar uppåt i rasande fart och de drygt fyra miljoner turister som passerar genom portarna på Dubai International Airport varje år ska snart bli femton miljoner. Här vet man att oljan tar slut om 20 år. Turisterna sviker
aldrig.
Därför tyckte man sig behöva ett eiffeltorn, ett alldeles eget landmärke. Resultatet av fem års byggande, två för den konstgjorda ön och tre för hotellet, ligger vid Jumeirah Beach och heter Burj al Arab. Där kan du vara säker på att allt som glimmar är guld. Mot land är hotellet format som ett segel med generöst midjemått, skapat av teflonväv. På insidan är det mest guld.

Burj al Arab innehåller bara sviter, alla med två våningar och egen butler. De billigaste kostar cirka
12 000 kronor per natt, de dyraste nästan 80 000.
Då ingår inte frukost.
Men hotellet är fullbokat nästan jämt och helikopterplattan på taket skvallrar om förmögna gäster.
– Fast Bill Clinton kom faktiskt med bil, skvallrar Mia Hedman, presschef på hotellkedjan.

För alla som vill lägga pengarna på annat än hotellrum finns sju välmanikyrerade golfbanor. I mars varje år hyser landet Dubai Desert Classic, en våt dröm för inbitna. En runda på Emirates Golf Club kostar från 750 kronor.
Dubai är det i särklass mest öppna och turistvänliga emiratet av de sju emiraten i Förenade Arabemiraten.
– No disco, no whisky, säger chauffören Leo om grannemiratet Sharjah.

I Dubai solar du i bikini på stranden och tar ett glas vin på hotellet. Men ta hänsyn. Även om de beslöjade kvinnorna kan verka exotiska för fotoalbumet bör du alltid fråga om lov innan du fotograferar dem.
Inne i downtown Dubai hittar du det arabiska vardagslivet. Ett beige ljus suddas över staden och den färska koriandern doftar förföriskt
i slokande knippor i kryddmarknadens korgar. Överallt business. Folk bär, släpar, lastar av.
I basaren, souken, kan försäljaren sin läxa och uppvaktar med ständiga “Gold, watches, handbags, ma’am”. Men det blir aldrig otäckt, osäkert eller otrevligt.

Brottsligheten sägs vara nästan noll, men undvik ändå att gå ensam i gränderna på kvällarna. Närheten till Irak kan tyckas skrämmande och att ta ett dopp i Persiska viken påminner om en orolig värld.
– Visst, vi stödjer arabländerna med pengar, men Dubai är neutralt. Vi har aldrig uttalat oss negativt om varken USA eller Irak, säger Stephanie Abou Jaoude.
Strosande, betraktande, i marknadsmyllret njuter vi Mellanösterns kycklingkebab shawarma för mindre än en tia. Fyllda dadlar med mandlar blir ett mellanmål för ett par kronor. Pinjenötter, fikon och fetaost blir en god frukost.

För bara tre svenska kronor åker vi på lokalbussightseeing kors och tvärs genom staden. Hoppa på, åk till ändhållplatsen, ta en annan buss. Ett bra sätt att uppleva staden. Annars är taxi ljuvligt billigt.
Över floden kryssar abras, de små enkla taxibåtarna med en stor sittlåda i mitten. De fungerar som pendel mellan stadsdelarna Deira och Bur Dubai som skiljs åt av Dubai Creek. Ha en dirham redo till chauffören. För 20 dirham kan du hyra en egen abra med chaufför som tar dig från flodens mun ner till Al Makhtoum-bron.

Vackrast är solnedgångstimmen, då himlen färgas rosa bakom skyskraporna. Några mil söderut slätar vinden till sanddynerna. I morgon är spåren från helgens lekar utplånade.
Som om ingenting hade hänt.

Resfakta Dubai

Dubai är det näst största av de sju emiraten i Förenade Arabemiraten, UAE.

Språk Arabiska, men nästan alla pratar hygglig engelska.

Tidsskillnad
+ 3 timmar (2 timmar under sommartid).

Bästa tid
Högsäsongen är oktober till och med april (under sommaren blir det alldeles för varmt).

Valuta
Dirham. 100 svenska kronor är cirka 49 dirham (februari 2005).

Helgdagar
Tänk på att Dubai har helg torsdag och fredag. Deras arbetsvecka löper således lördag till och med onsdag.

Att bo

Bab al Shams Så nytt som det kan bli. Den i december öppnade resorten ligger en timme rakt ut i öknen och är byggd för dig som
söker stillhet – och något annorlunda. www.babalshams.com

Mina A’Salam Nybyggd femstjärning på stranden som ger en magisk Tusen och en natt-känsla. Här går du ingenstans – du blir i stället körd i båt längs hotellets 3 1/2 kilometer långa kanaler. Dessutom har de ett ljuvligt lyxigt Six Senses-spa. www.madinatjumeirah.com/mina_a_salam

Jumeirah Beach Hotel Femstjärnigt strandhotell vid foten av superlyxiga Burj al Arab. Ritat som en våg för att matcha Burjs segelform. www.jumeirahbeachhotel.com

Intercontinental Dubai För folket i farten har femstjärniga Intercontinental perfekt cityläge vid Dubai Creek.
www.dubai.intercontinental.com

Holiday Inn Söker du billigare inkvartering finns ett Holiday Inn i
Dubais downtown. Rent och
fräscht och cirka 300 dirham för ett dubbelrum per natt.

Att äta
Greppa en kioskvarm shawarma (arabisk taco med
kyckling) eller falafel i soukerna. Restaurangen The Boardwalk,
vid vattnet på Dubai Creek Golf
& Yacht Club, är mysig och prisvärd. Prova också den erkänt bästa iranska maten utanför hemlandet på Shabestan, belägen på hotell Intercontinental.

Att köpa
I guldsouken (souk = marknad) prutar du ner Dubais ädla metall till skamlösa priser (40–50 dirham per gram, plus
arbete, om du är duktig prutare).
I elektroniksouken köper du mobiltelefoner och hutlöst billiga tillbehör till elektronik. I souken på Bur Dubai-sidan (vid abrastationen) myser du mest – eller fyndar en gräll skrällklocka som väcker dig med ett böneutrop. Av alla köpcentrer är City Center det bästa för shopping, Al Karama regerar marknaden för kopior på väskor, märkeskläder och skor. På www.dubaishoppingmalls.com hittar du en lista på alla shoppingcentrer.

Sevärt
Kryssa med en dhow. Få koll på staden med en middagskryssning på en traditionell dhow (båt). Att se de upplysta skyskraporna flyta förbi samtidigt som du puffar på en shisha (vattenpipa) är sannerligen exotiskt. En middagskryssning kostar cirka 500 kronor/person.

Dubai Museum. Här ser du stadens fabulösa framfart (inträde 4 kronor).

Hotellet Burj Al Arab. Tidigare kunde man betala 200 dirham (cirka 400 kronor) för att komma in i lyxhotellet och titta, nu är den möjligheten borttagen. Enda chansen för utomstående är att boka bord i restaurangen eller i baren. Boka plats i god tid. Många vill titta på den överdådiga lyxen.

Ta sig dit
Charter med Ving.
Reguljärt med bland andra Lufthansa, KLM, BA, Air France, Czech Airlines och Swiss Airlines.
Framtidsplaner Dubai slår
på stort. Just nu byggs tre palmformade öar så stora att de kommer att synas från månen. På öarna ska det finnas såväl lyxhotell som shoppingcentrer och biografer. David Beckham har redan skrivit på kontraktet för ett lyxhus.
Dessutom på gång Världens enda undervattenshotell, Hydropolis, samt The World; konstgjorda öar som ska symbolisera hela världen.

Nätet
www.dubainordic.nu
www.dubai.com
www.dubaitourism.ae

Av: Caroline Engvall

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top