På charterfronten mycket nytt

Slovenien, Kroatien, Bulgarien och Rumänien är på frammarsch. USA lockar med låg dollarkurs och kryssningar blir alltmer populära. Det är några trender i resebolagens charterkataloger.

På charterfronten mycket nytt
Slovenien är ny stjärna på charterhimlen.
Alla fotografier: Ingegerd och Peter Kranz
På charterfronten mycket nytt
Mallorca – nygammal favorit.

Efter förra årets regniga sommar är vi nog många som bläddrar i de nya, blanka charterkatalogerna och vill vara ute i god tid med att planera semesterdrömmen.
Att boka biljetter på egen hand och hitta boende vid datorn kan löna sig. Lågprisflyget konkurrerar numera om kunderna på klassiska chartermål som Mallorca, Kanarieöarna och Alicante. Charterbolagen insåg det här redan för flera år sedan. Andelen resor på egen hand, paket med hyrbil, flygstolar eller resor till små resmål utan personal på plats blir stadigt fler.
Å andra sidan har också “all inclusive” ökat i popularitet. Tidigare var det mest något för engelsmän och fransmän, men nu börjar också svenskar lockas av tanken att slippa oroa sig för att utgifterna ska rusa i väg. Även om det sker till priset av spontaniteten.

Kryssningar intresserar också fler och är inte längre en resform för äldre människor med en pläd om knäna. Många ser det som ett bra sätt att se mer än på en vanlig charterresa. Flexibla reslängder är också något som kommer.
Vi har blivit väldigt prismedvetna, Grekland upplevs till exempel inte längre som särskilt prisvärt. Blickarna riktas fortsatt österut längs Medelhavet. Kroatien, den stora nyheten för tre år sedan, har blivit en succé och nya alternativ poppar upp hos flera arrangörer. Nu kommer också grannlandet Slovenien. Rumänien och Bulgarien med sina låga priser fortsätter att dra, liksom Turkiet.

Kortsemester i klassiska storstäder som Paris, London, Barcelona och Lissabon är stadigt intressant, men exotiska långhelger lockar allt fler. Vad sägs om att tillbringa helgen i Beijing eller Shanghai. USA har blivit riktigt hett med låg dollarkurs och sjunkande flygpriser på grund av ökad konkurrens.

Fritidsresor satsar på Spanska Costa Dorada: Salou, Cambrils och La Pineda. Billigare än Costa del Sol, en timme till Barcelona och ännu närmare till cavadistriktet eller till Europas näst största nöjespark, Universal Mediterranea.
Bulgarien står för några nyheter: Golden Sands, Svetj Konstantin och Obzor. Nu ger sig också Fritidsresor in i Kroatien med Brac, Makarska rivieran och en kroatisk rundresa, till både storstäder och Plitvice nationalpark.
Albanien i kombination med Korfu är en annan nyhet som är annorlunda och spännande.

Andra nya kombinationsresor är till exempel Cypern/Beirut och Beijing/Shanghai. Vad sägs om att gå en femdagarskurs i kinesisk matlagning i Beijing.
Öststäder som Riga och Tallinn är också nytt (Fritidsresor/Prisma).
Ving expanderar i öst med Slovenien. Portoroz är en klassisk badort som också passar kräsna resenärer: till Venedig tar det två timmar med båt.
I Rumänien är Mamaia med låga priser och Svarta havet en nyhet. De fascinerande transsylvanska alperna kan man uppleva på en dagsutflykt.

Ving fortsätter också att växa i Kroatien, med nya resmål. Orebic har lugn miljö och några av Dalmatiens bästa stränder som passar bra för barnfamiljer. Mljet är en liten ö med fin natur som verkar spännande.
I Turkiet är nyheterna Kemer och Antalya.
För den som vill resa på egen hand finns ett lockande Portugalalternativ med hyrbil och förbokade hotell från söder till norr att välja på. Kombinationer finns också med Madeira.

Always har bland annat några intressanta nyheter i Turkiet. Dalyan, nära Dalaman, ligger inte vid havet utan längs en flod, omgivet av berg och grönska. En annan nyhet är Akseki, som man gör som en tredagarstur från solkustens Side. Att bo i en liten by och göra vandringar i bergen, fiska i floder och lär sig laga typisk mat känns lockande.
Larnaca på Cypern, en riktig stad med närhet till vacker natur, är också nytt. Always har också “all inclusive” med visst utrymme för spontana beslut.

Apollos mest spännande nyheter är det turkiska norra Cypern, i och runt Kyrenia, en medelstor stad med hav och berg och en urgammal historia. Man kan också kombinera den här nya för oss okända delen av Cypern med södra Cypern eller Beirut. Nytt är också Paphos på den rätt oexploaterade västra delen av ön.

Apollo hakar på områdets trendighet och startar nytt i Rimini, Cattolica och Riccione, på Italiens Adriakust. Rimini är ju en gammal klassiker, med mix av gammalt och flashigt. Riccione är elegant, trendigt och lite exklusivt lyxigt. Cattolica är stillsammare än de andra.
Är man inte rädd för värme finns nu också Egypten som sommarresmål: Hurghada, Luxor och Nilenkryssning. Apollo har också USA-nyheter, med Florida på egen hand.

Av: Ingegerd och Peter Kranz

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top