Snösäkra Saas Fee

En charmig blandning av gamla timrade stugor och moderna liftar är vinterns charternyhet Saas Fee. En bilfri schweizisk by, perfekt för barnfamiljen – och svenska skidlandslagens favorit.

Snösäkra Saas Fee
Revolving restaurant, världens högst belägna snurrande restaurang på 3 500 meter. Roterar ett varv i timmen.
Foto: Ronnie Hammar
Snösäkra Saas Fee
Kvinnor äter glass i stora lass på en liten fin restaurang.
Foto: Ronnie Hammar

Få alporter – kanske bara Chamonix vid Mt Blanc och Cortina i Dolomiterna – kan mäta sig med Saas Fees pampiga bergsmiljö. Videon till poplåten “Last Christmas” med Wham spelades in här för den majestätiska naturens skull och i schweizisk tv avslöjade den brittiske sångaren Seal:
– På fritiden åker jag helst till Saas Fee för att åka skidor och roa mig.
Visst kan man förstå honom. Skidåkning intill en sådan glaciär med sina stora isformationer ger en ödmjuk känsla.

Saas Fee fanns i charterkatalogerna redan på 70-talet. Men den dyra schweizerfrancen gjorde att den övergavs. Nu när priserna åter börjar bli humana i Schweiz satsar svenska arrangörer på nytt i vinter.
Här i byn är bilar förbjudna. Det ger frisk luft i lungorna och rent vatten i magen. Man är mån om sin fridfulla atmosfär.
En liten, toppmodern elbuss smyger förbi i gränden. Bara 1 600 personer bor i lilla Saas Fee. Men det finns hela 7 500 gästbäddar i mängder av mysiga hotell i trä – chalet som de kallas.

Vi träffar Nicklas Höglund, 24 år, en duktig svensk friåkare på snowboard. Han tränade här med snowboardgymnasiet i Vännäs och föll för det vita berget högst där uppe där liftarna slutar: Allalin.
– Jag blev förälskad i Allalin vid första ögonkastet. Det var en underbar känsla att åka skidor nära denna glaciär. Nu är jag bosatt här sedan fem år och arbetar som snowboardlärare. Det gör även min flickvän Daniela. Jag stortrivs.

Bara ett par hundra meter från vårt lilla familjära hotell börjar liftarna. Alpine Express sveper oss högt över marken till 3 000 meters höjd på
15 snabba minuter. Vi fortsätter under berget med världens högst belägna bergbana, Metro Alpin. Här på 3 500 meter ligger Revolving restaurant, världens högst placerade snurrande restaurang. Den vrider sig ett varv i timmen och svävar som ett tefat över bergstopparna. Jag vilar ut på terrassen och blickar ner på gräddiga moln långt ner i dalen.

Saas Fee lever upp till sitt smeknamn Alpernas pärla. Toppar över 4 000 meter omringar byn här på 1 800 meter vid foten av Mischabel-kedjan. I granndalen ruvar Zermatt med sitt världsberömda Toblerone-berg Matterhorn. Både det svenska alpina och snowboardlandslaget har de senaste åren finslipat formen här i september inför World Cup-säsongen. Här hittar de mycket snö och kan träna ostört. Anja Pärson ler glatt på ett stort fotografi i en av skidbutikerna nere i byn.

Skidsäsongen sträcker sig ända in i maj och glaciären har snö hela sommaren. Dessa pister är bland Europas mest snösäkra och underbart breda och välpreparerade. Jag susar ner i långa sugande svängar på nypistad nysnö. Ordentligt branta blir backarna först längre ner mot byn.
Systemet har bara 10 mil pister. Inte mycket jämfört med Val d’Isere eller St Anton. Men det är som allt annat i Saas Fee. Det är litet och gemytligt – men bra. Snabba liftar ger mycket skidåkning och pisterna blir sällan uppkörda av alltför mycket folk. Våra favoritbackar blir de längst bort i dalen. Skidsystemets historiska rest är en orange ägglift från 50-talet som tar oss sakta, sakta upp. Vi får tid att torka svetten ur pannan och njuta av former av blåskimrande isblock som utsikt.

I dessa skönt branta nedförslöpor är det glest med åkare. Vi smöråker till backarnas gemytligaste restaurang Gletschergrotte som ligger lite avskilt vid sidan om en pist, på en riktig solhylla. Där serverar Magdalena Lamprecht oss, iklädd röd folkloristisk blus och med ett stort leende.
– Vårt ställe är underbart – som en schweizisk dröm. Vi spelar vår folkmusik och barens specialitet är en liter kaffe proppad med amarettolikör. En tuff utmaning, berättar hon på utmärkt engelska.
Annars är tyska huvudspråk i Saas Fee, men även engelska och franska går bra med de flesta.
Väl nere i byn ringer kyrkklockan fem gånger och det doftar svagt av vedrök, min älsklingsdoft sedan barndomens besök i gamla alpbyar. Saas Fee är en barnvänlig ort eftersom trafik saknas, avstånden är små och atmosfären trivsam.

De enkla barnbackarna ligger nära byn och bredvid dem finns en skidlekpark och barnpassning på Marmots’ Club.
Små butiker säljer allt möjligt längs huvudgatan. Det bästa som slinker med hem är lokalt tillverkade fondue- och racletteostar för 100 kronor kilot. Den schweiziska chokladen smakar alltid gott och säljs i fina presentpaket. Vi köper middagsmat till överraskande låga priser i butiken.

Men restauranger då? Jo, byn har 60 stycken! Många är mysiga och rustika med välsmakande rätter från Valaisregionen som rösti, fondue och smaskiga charkuterier. Men billig snabbmat finns knappt, förutom grillad bratwurst. En pizza går på 90 kronor.
På kvällarna höjs temperaturen rejält i Saas Fee. Nöjeslivet är en blandning av lokalt gemyt och hett party. I baren Alpenpub är det härlig stämning och många stamgäster. 50-talsinredda diskoteket Metropol har stort dansgolv och whiskeylounge för den mogna publiken. Festkvällen avslutas på ungdomarnas favorithak, diskoteket Popcorn, med röjigt popband och mycket glad atmosfär i en gemytlig källarlokal.

På vägen hem i natten är det tyst som på en bergstopp. Nattvakter på huvudgatan ser till att berusade ungdomar inte blir högljudda och hotar med böter på 1 800 kronor om de inte lyder.
Det är ordning och reda. Lugnt och rent. En utmärkt plats att vila ut i.

Resfakta Saas Fee

Resa dit: STS Alpresor och Sportresor börjar med charter hit denna vinter. Flyget till Genève tar 3 timmar, sedan 3 timmar busstransfer. En vecka i januari med flyg, inklusive dubbelrum och frukost kostar från 4 000 kronor. Halvpension går på 7 500 kronor och uppåt.
På egen hand kan man ta det mysiga bergståget mot Zermatt och gå av i Stalden. Därefter är det täta turer med lokalbussar i den trånga dalen upp mot Saas Fee.

Skidinfo: Byn ligger på 1 800 meter. Högsta åkhöjd är 3 500 meter, vilket gör åkningen mycket snösäker. Skidsystemet är 100 kilometer långt. Liftkort 6 dagar kostar cirka
1 700 kronor för hela området.

Att äta: Restaurant zur Schäferstube och Waldh’s Bodmen är två charmiga byhemligheter bortom
huvudgatan. Runt 300 kronor kostar en stor middag, prisvärt om man vill äta riktigt mycket och gott. La Ferme mitt i byn är en timmerstuga som tagen ur sagorna. Prova deras ostfondue i enorma portioner. Maten är fortfarande dyr i Schweiz, men alkohol billigare än i Sverige. 35 kronor för en stor öl i barerna. Turistbyrån arrangerar vinprovningar med regionens goda viner. Här produceras vin på 1 200 meters höjd, högst i Europa.

Att bo: Vi bor härligt gemytligt i små charmiga trähotell med nära till allt. Inga höga hotellkomplex i betong. Rummen är enkla och rustika. Det är familjärt och schweiziskt välordnat.

Roliga aktiviteter: Kälkrace nedför berget Hannig är en fritidssyssla många av byborna älskar. Att hyra en av de duktiga bergsguiderna kan rekommenderas. De visar runt i grandiosa glaciärlandskap, en upplevelse för livet om man gillar att gå på tur bland Europas högsta, pampigaste berg på glaciärer.

Information: www.saas-fee.ch En informativ och fyllig hemsida med mycket info om byn, restauranger, fritidsaktiviteter med mera.

Övrigt: Valuta: 1 SF, schweizerfranc = cirka 6 kronor. Det finns flera bankomater i byn. De flesta restauranger och butiker tar kontokort. Mobiltelefon fungerar bra i byn och i backarna.

Av: Andreas Strömberg

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top