9 sköna span – Din relaxguide till Europa

Supermoderna spahotell och gamla kurorter. Runt om i Europa finns många spännande spaupplevelser. Från köldterapi på Haikko Herrgård i Finland till den heliga Stefans hälsokälla i Istriens bergstrakter.

9 sköna span – Din relaxguide till Europa

1. Kejsarbad på tyska ön Usedom

Tyskland har över 300 kurorter. Det finns mineral- och gyttjespa, klimatiska spa och så kallade kneippkurorter som erbjuder vattenterapi.
Några av de enklare kurorter-na att ta sig till är de tre kejsar-badorterna Ahlbeck, Heringsdorf och Bansin på ön Usedom vid polska gränsen. Åtminstone för dem som bor i södra Sverige. Man tar bara färja från Trelleborg till Sassnitz, sedan är det bara en dryg timmes bilfärd.
Utbudet av spaanläggningar och kurhotell är stort här, i många fall ligger de nästan vägg i vägg. I Ahlbeck med sina sanddyner och vita villor från kejsar Wilhelm II:s tid finns lyxiga Ahlbecker Hof som erbjuder olika sorters massage, lerinpackningar och örtbad.
Dessutom finns ett trepidarium, det vill säga ett uppvärmt rum som skapar konstgjord feber. Sägs förebygga förkylningar och andra småsjukdomar.
Pris för ett dubbelrum är runt 1 000 kronor per dag.
Mer info:
Ahlbecker Hof, +49-38378/620,
www.seetel.de

2. Budapest – Spa Capital

Termalbadande män och kvinnor i badmössor. Under årens lopp har det blivit schablonbilden av Budapest. Men det är faktiskt inget pittoreskt turist-motiv utan ett stycke levande folkkultur. De varma källorna var en av anledningarna till att de första människorna slog sig ner här och fortfarande utnyttjas de av alla.
I dag finns ett dussin bad i Budapest och på alla kan man frottera sig med ungrare (vissa i badmössa) samtidigt som man tvättar sig helt ren från stress och turistens alla måsten. Här är några exempel:
Szechenyi Fürdo
Störst i Europa. Anläggningen är byggd i neobarock stil och ligger mitt i Stadsparken. Här finns både inom- och utomhuspooler som är öppna på vintern.
Inträde: 60 kronor.
Mer info: +36-1-321 0310
Gellert Fürdo
Ett av de äldsta i Ungern. I dag räknas Gellertbaden till Budapests allra främsta bad och
erbjuder en rad olika behandlingar, allt från kamomillångbad till lerinpackning. Den som har råd kan bo på lyxhotellet Danubius Hotel Gellert som ligger i anslutning till badet.
Inträde: 78 kronor.
Mer info: +36-1-466 6166
Rác Fürdo
Rácanläggningen ligger vid
foten av Gellertkullen och den första anläggningen byggdes på 1500-talet. Sägs ha det mineralrikaste vattnet i Budapest. Inträde: 25 kronor.
Mer info: +36-1-356 1322.
Numera går det även lågpris-flyg till Ungern, omstartade SAS-bolaget Snowflake har till exempel enkelresor Stockholm–Budapest för 595 kronor.

3. Kolobrzeg – där polackerna vilar ut

Inte så långt från Usedom ligger det forna tyska Kolberg, numera polska Kolobrzeg, som på 1800-talet blev en stor kurort. I dag semestrar många polacker här och en hel del checkar in på stadens närmare 50 kurhotell.
Vill man inte boka hotell och resa själv kan man ta en av Malmöbaserade Polenexpertens hälsoweekends på Hotel New Skanpol. Resan kostar runt
2 300 kronor och då ingår färja, två hotellnätter med halvpension och en rad behandlingar, bland annat alginpackning och vattenmassage.
Vid sidan om långa stränder, sanddyner och kurhotell har Kolobrzeg också en fin stadskärna, som helt återuppbyggdes efter andra världskrigets förstörelse.
Mer info:
Polenexperten, 040-10 05 65, www.polenexperten.se

4. Prisvärt i Pärnu

I Rigabuktens norra hörn ligger den gamla estniska badorten Pärnu. Här finns en rad stora kurhotell som Strand, Sôprus och Estonia. Äldst är vackra Mudaravila vars spapaket med boende, helpension och behandlingar är mycket prisvärda. Runt 250–300 kronor per dag.
Ett annat hälsocenter är Sanatoorium Tervis som tar runt 300–400 kronor per person för dubbelrum. I priset ingår helpension, läkarundersökning och tre behandlingar om dagen.
Det mesta finns på båda hotellen: gyttjebad, saltkammare, laserterapi, akupunktur med mera.
Enklast är kanske att boka en resa genom Vega Resor som bland annat har en sexnätters spavistelse för runt 3 000 kronor.
Mer info:
Mudaravila, +372 44 59 020, www.mudaravila.ee
Sanatoorium, +372 44 50 310, www.sanatooriumtervis.com
Vega Resor, 08-545 115 50, www.vegaresor.se

5. Liquidrom i Berlin – mer konst än ett spa

Fantastiskt, säger alla som testar det. En blandning av rymdresa i tyngdlöst tillstånd och japanskt yasuragi. Man flyter omkring i saltvatten, hör musik från högtalare under vattnet och ser ljusspel på väggar och tak. Häftigare än så här blir inte en spaupplevelse. Som att bada i en konstinstallation! Priser: 2 timmar kostar 135 kronor, dagbiljett 225 kronor.
Liquidrom ligger på Askanischer Platz 4 i Berlin.
Mer info:
Liquidrom Therme,
+49-30-7473 7171,
www.liquidrom.com

6. Coolt spa i Haikko

Vad sägs om att semestra i
frysen? Det låter otroligt, men på finska spaanläggningen Haikko Herrgård utanför Borgå, finns så kallad köldterapi.
Först får gästen sitta i en isbastu där temperaturen ligger på 30 minusgrader, sedan sänker man den till 60 och därefter är det dags för ett kort besök i ett extremt kylrum på 110 minusgrader. Sägs lindra led-
och muskelvärk, sömnproblem och bota stressymtom. En en-gångsbehandling kostar cirka 280 kronor. Dubbelrum med stor frukost och fri tillgång till bastu, japanska pooler med mera kostar drygt 700 kronor per natt.
Mer info:
Haikko Herrgård,
+358-19-576 01,
www.haikko.fi

7. Nådendal – en modern klassiker

Det enklaste för många spasugna ressällskap i Mälardalen och Stockholm är nog fort-
farande att ta en weekend till hårdsatsande Spahotell Nådendal. En Silja Line-kryssning med en natt på båten, samt övernattning på hotellet kostar runt 1 700 kronor per person.
I priset ingår minisvit, frukost, trerätters à la carte, 25 minuters kropps- eller ansiktsmassage och fri entré till badanläggningen.
Mer info:
Silja Line, 08-22 21 40 www.silja.se
Spahotell Nådendal,
+358-2-44 55 200,
www.naantalispa.fi

8. Suderhälsan – Sveriges vackraste spa?

Troligen en av Sveriges vackraste spaanläggningar. Suderhälsan ligger nära raukar och strandhedar och är totalt miljövänlig och ekologisk. Bland annat finns en egen hälso-brunn, plus en gammal kvarn som bidrar med en del av elektriciteten. Ingen detalj har lämnats åt slumpen. Och naturligtvis erbjuder Suderhälsan alla möjliga örtbad, lerinpackningar, massagetekniker, behandlingar av åkommor, och inte minst stärkande promenader utmed havet. Ett spadygn kostar 2 950 kronor för två personer. Fyra behandlingar och frukost ingår.
Mer info:
Suderhälsan, 0498-49 90 90, www.suderhalsan.com

9. Istarske Toplice – en kroatisk hälsokälla

I Istriens bergstrakter ligger kurorten Istarske Toplice som byggts runt den helige Stefans hälsobringande källa. Vattnet som redan romarna njöt av är 32–34 grader varmt och innehåller svavel, natrium, kalcium och ytterligare elva mineraler. Och anses självklart ha hög terapeutisk effekt.
Orten domineras av hotell Mirna som byggdes på 70-talet och har över 200 sängplatser. Ett dubbelrum med helpension kostar drygt 300 kronor per natt. Vid sidan om rent medicinska behandlingar erbjuder man även pedikyr och andra skönhetsbehandlingar.
Vill du inte boka resa och hotell själv, så kontakta Solaris Resor i Göteborg. De har spa-resor dit.
Mer info:
Solaris Resor, 031-727 50 90, www.solaris.se
Hotel Mirna,
+385-52-603 000,
www.istarske-toplice.hr

Av: Anders Falkirk

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top