Catrin: Vi lever parallella liv

Efter att barnen flyttade hemifrån upplever Catrin att livet blev sorgligt. Hon och hennes man sen drygt 30 år tillbaka har helt tappat kontakten med varandra, trots att de delar säng. Relationsexperten ger råd.

Vi lever parallella liv

Hej Ingemar, jag vet inte om du kan hjälpa mig, men någonting måste hända för hela mitt liv håller på att falla samman.
Jag är gift sedan drygt 30 år och har två barn som för ett par år sedan flyttade hemifrån, så nu är det bara jag och min man kvar. Jag vet inte vad jag trodde om livet efter barnen, men det blev helt enkelt väldigt sorgligt. Det är som om vi helt tappat kontakten, som om vi inte längre känner varandra. Vi tittar på olika tv-program, läser olika böcker, arbetar på olika tider, vilket betyder att vi sällan äter tillsammans.
Vi är aldrig överens om vad vi ska göra med semestern. Vi går aldrig någonstans, aldrig på bio eller teater och äter aldrig på restaurang. Vi sover fortfarande i samma säng, men numera ordentligt på varsin sida. Vi pratar bara om praktiska saker och aldrig om något angeläget. Min man har aldrig varit någon pratsam typ, men nu är han nästan alltid helt tyst. Han ser sina sportprogram och går sedan och lägger sig, oftast utan att ens säga god natt.
Våra liv har blivit helt parallella och jag står inte ut längre. Vi som har delat allt är numera två personer som delar bostad och inget mera. Jag borde förstås skilja mig, men ensamheten skrämmer mig så. Jag har inte särskilt mycket umgänge, några släktingar, men ingen väninna eller vän. Även om han är som han är så finns han där och andas åtminstone.
Jag har försökt prata om det här, men han svarar aldrig seriöst. Jag har frågat flera gånger om han är nöjd, om han tycker att vi har det bra och då säger han svävande att det är väl så bra det kan vara. Jag har föreslagit att vi ska gå till äktenskapsrådgivningen, men då fnyser han bara och säger att jag gärna kan gå, men han skulle aldrig ens drömma om att gå till någon sådan. Snälla, ge mig ett råd!

Olycklig Catrin

Svar:

Kära du, det låter verkligen inte särskilt roligt hemma hos er. Vilket förlamande vakuum! Jag har så svårt att se någon öppning, något att bygga på och försöka utveckla. Det känns som om ni sakta men säkert blivit som främlingar för varandra och det är faktiskt märkligt att ni kan krypa ner i samma säng till kvällen.
Du säger ingenting om känslor och jag utgår därför från att de försvunnit och att ert umgänge nu endast handlar om att följa 30 år gamla, invanda spår. För det mesta finns det någonting som är skapligt, något som går att utveckla och göra mera av. Men hur jag än vrider och vänder på din situation kan jag bara se två lösningar, och ingen av dessa tror jag är något du längtar efter.
Du kan stanna kvar och ni fortsätter på samma sätt som förut. Risken är väl att den allra sista närheten också försvinner och ni kommer att börja sova i varsin säng. Som jag ser det finns det egentligen ingen som helst vilja från din man att förändra situationen – han verkar nöjd som det är och ser er tillvaro som en naturlig följd av trettio års äktenskap. Du skulle möjligen kunna försöka utveckla ditt umgänge vid sidan om, så att säga. Kanske skulle han reagera om du reste dig upp och började leva ett eget liv?
Eller också skiljer ni er. Du är som de allra flesta rädd för ensamheten, men som du lever nu är du nog precis lika utlämnad till dig själv plus att du fjättras av rutiner som knappast gör saken bättre. Om du fick chansen att leva livet utan ständiga tankar på honom och ert olyckliga äktenskap, skulle du åtminstone ha chansen att börja tänka nytt och se möjligheter till ett liv mer efter ditt tycke och smak.
Jag tror du blir tvungen att fundera över plus och minus med att stanna kvar eller att resa dig upp och gå. Välj det som du tror kommer att ge mest plus och minst minus, nu och i framtiden.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top