Ostkaka från Rödmossa

Gör Ingegerd Peterssons ärvda recept på ostkaka i portionsformar eller 3-literform!


En 3-literform eller 25-30 portionsformar

Det ärvda receptet från Ingegerds mamma blev hennes eget företag där hon gör ostkakor i portionsformar.

– Jag är uppvuxen med ostkaka. Men man måste äta upp den, ­annars blir den dålig. Och är man sugen vill man kanske inte ta fram en hel form ur frysen, säger Ingegerd.


LÄS MER: Hela reportaget om Ingegerd och ostkakorna!


Du behöver

  • 10 liter mjölk (så fet som möjligt)
  • 1 liter vispgrädde
  • 3 matskedar ostlöpe
  • 2 deciliter mjöl+0,5 liter mjölk
  • 2.5 hg skållade och hackade sötmandlar
  • 10 skållade och malda bittermandlar
  • 150 gram socker
  • 0.5 kilo ägg (motsvarar nio eller tio ägg)
  • 2 matskedar mjöl

Gör så här

1

Värm 10 liter mjölk till 37 grader i en stor gryta.

2

Häll i ostlöpet. Vispa ihop vetemjöl och 0,5 liter kall mjölk, vispa ner blandningen. Ställ grytan åt sidan, med lock.

3

Skålla, skala och mal bittermandeln och hacka sötmandeln. Vispa äggen.

4

Blanda socker, mandlarna och 2 msk mjöl samt vispgrädden i en bunke. Sätt på ugnen.

5

Efter en timme ska ostmassan ha koagulerat. Skär massan i ett rutnät med kniv. Häll av så mycket som möjligt av vasslen. Vänd ner ostmassan i ett durkslag så vasslen kan rinna av. Krama ur all vassle så att det blir en grynig massa. Häll ostmassan i en stor bunke.

6

Rör ner grädden, sockerblandningen och sist de vispade äggen. Häll smeten i formarna.

7

Grädda i 200 grader, portionsformar 35–40 minuter, stora formar 1 1/2–2 timmar. Den stora ostkakan ska bakas i vattenbad. Efter 5 minuter, rör om med en gaffel eller slev så att mandeln inte sjunker till botten. Täck eventuellt med folie mot slutet.

8

Ta ut och låt svalna. Servera ljummen eller kall med vispad grädde och sylt.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top