Du behöver
- 3 dl vetemjöl + 2 msk till utbakning
- 1 msk strösocker
- 150 g smör
- 1 st ägg
Fyllning
700 g späda rabarberstjälkar
1 dl strösocker
200 g mandelmassa
Pensling
1 st äggula
1 msk vatten
Garnering
0.5 msk florsocker
Gör så här
Mät upp mjöl, socker och tärnat smör i matberedare monterad med en kniv. Kör till en smulig massa. Tillsätt ägget och kör till en smidig deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila ca 20 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär rabarberstjälkarna i sneda stavar (se tips nedan). Eller skiva rabarber och blanda den med socker.
Kavla ut degen på mjölat bakbord, till en rundel, ca 32 cm i diameter. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper.
Nagga rundeln med en gaffel.
Strö mandelmassan på pajen, spara ca 5 cm bred kant runtom. Toppa mandelmassan med rabarber. Vik upp kanten och pensla den med äggulan vispad med vattnet.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen tills degen fått fin färg, ca 25 minuter. Sikta över florsockret.