Krämig skaldjurspaj med ost och dill

En vårfräsch och krämig skaldjurspaj med både räkor och kräftstjärtar.

Tillagningstid: 50 minuter | Extra tid: 50 minuter
4 portioner

Du behöver

Pajdeg

3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning

500 g oskalade räkor
1 st purjolök
2 st vitlöksklyftor
1 st röd paprika
2 msk smör
2 msk tomatpuré
1 dl vitt vin
100 g avrunna kräftstjärtar

Äggstanning

3 st ägg
2 dl kesella
2 dl grädde
2 dl riven lagrad ost
2 msk finhackad dill
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm kajennpeppar

Garnering

dill
Citronrasp

Gör så här

1

Pajdeg Blanda mjöl och smör i en matberedare. Tillsätt ­vatten och kör till en degboll. Svep in degen i plastfolie. Förvara svalt i cirka 30 minuter.

2

Sätt ugnen på 225 grader. Tryck ut degen i en smord avlång form. Nagga pajskalet med en gaffel.

3

Förgrädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna.

4

Fyllning Skala räkorna. Skala och strimla purjolöken. Skala och finhacka vitlöken. Kärna ur och tärna paprikan.

5

Hetta upp smör och fräs purjo, vitlök och paprika utan att det får färg. Tillsätt tomatpuré och rör om.

6

Tillsätt vin och koka samman i 3–4 minuter. Ta av från plattan och vänd ner räkor och kräftstjärtar.

7

Äggstanning Vispa samman äggstanningen. Fördela 3/4 av fyllningen i pajskalet. Häll stanningen över fyllningen. Peta med en gaffel så att stanningen rinner ner.

8

Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 30–35 minuter. Täck över med folie om pajen får för mycket färg.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top