Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk
- 1 dl strösocker
- 1 tsk salt
- 150 g smör
- 14 dl vetemjöl ca
Fyllning
150 g smör
50 g mandelmassa
1.5 dl farinsocker
1.5 msk kanel
2 dl karamelliserad mjölk
Sockerlag
1 dl vatten
1 dl strösocker
Garnering
2 dl salta jordnötter
Gör så här
Fyllning: Vispa ihop smör, mandelmassa, farinsocker och kanel.
Smula ner jästen i en degskål. Tillsätt kall mjölk och rör om tills jästen lösts upp.
Blanda i socker, salt, smöret i bitar och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl i maskin tills den släpper skålens kanter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 2 bitar. Kavla ut varje bit till en platta, 45 x 35 cm. Bred på fyllning och vik degen dubbel på längden.
Skär i 2 cm breda remsor, snurra och rulla ihop till bullar. Lägg på plåt med bakplåtspapper och jäs under bakduk i 1,5 timmar.
Sätt ugnen på 225°. Gör en fördjupning mitt i bullarna och lägg i en klick karamelliserad mjölk i varje. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter.
Sockerlag: Koka ihop vatten och socker. Pensla de varma bullarna med lagen.
Strö på jordnötter.
Pensla de nygräddade kolabullarna med het sockerlag så håller de sig riktigt saftiga.