Frasigt smördegsflarn med kanel & kardemummaäpplen

Franskinspirerad dessert med svenska smaker. De frasiga smördegsflarnen får fyllning av syrliga svenska äpplen som steks med kanel och kardemumma.

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 0.5 dl florsocker
  • 1 st färsk smördeg ca 230 g
  • 3 st svenska äpplen
  • 2 msk smör
  • 3 msk socker
  • 2 msk citronsaft
  • 1 tsk kanel
  • 0.5 tsk grovstött kardemumma
  • 3 dl vispgrädde
  • 0.5 tsk äkta vanilj
  • 2 msk florsocker + extra till garneringen

Gör så här

1

Sätt ugnen på 200 grader.

2

Lägg ut bakplåtspapper på en ugnsplåt. Pudra ut hälften av florsockret med en sil. Dela smördegen i åtta rektanglar som mäter ca 6 x 12 cm.

3

Lägg ut degbitarna och strö över resten av florsockret med en sil. Baka av i mitten av ugnen i ca 12–15 minuter tills de fått fin färg och är genomgräddade.

4

Ta ut plåten och lägg över ett bakplåtspapper. Lägg över en bakplåt och tryck till. Låt flarnen vila tills de kallnat.

5

Dela, kärna ur och skär äpplen i tunna klyftor. Hetta upp en stekpanna och tillsätt smör, socker och citronsaft tillsammans med äppelklyftorna och kryddor. Puttra samman tills äpplena mjuknat. Häll upp på ett fat att kallna.

6

Vispa grädden fluffig med vanilj och 2 msk florsocker.

7

Lägg ut fyra smördegsflarn och fördela ut några matskedar vaniljgrädde. Toppa med äpplen och smördegsflarn.

8

Pudra över florsocker och servera genast.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top