Skaldjursgryta med curry

Mustig skaldjursgryta med curry och chili. Du kan även koka med körsbärstomater eller smaksätta med tomatpuré.

Tillagningstid: 50 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st nät blåmusslor
  • 0.5 kg färska räkor eller frysta och tinade
  • 2 st schalottenlökar
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 st morot
  • 1 st klyfta rotselleri ca 200 g
  • 1 st fänkål
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk curry
  • 1 nypa chiliflakes
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 2 dl grädde

Potatispuré

1 kg potatis mjölig sort
3 dl mjölk 3 %
2 msk smör
salt
nymald vitpeppar
2 msk finhackad bladpersilja

Gör så här

1

Tvätta och borsta musslorna med rotfruktsborste. Riv av det trådiga skägget på kanten till musslorna. Skala räkorna och lägg i en skål i kylen.

2

Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Skala och dela morot och rotselleri i mindre bitar. Dela fänkålen på mitten, skär bort den hårda rotstocken längst ner och skiva fänkålen.

3

Hetta upp olja i en rejäl kastrull med lock. Fräs grönsakerna under omrörning tills löken är glansig. Tillsätt curry och chili, krydda med salt och peppar. Fräs en stund under omrörning. Höj värmen, tillsätt vinet och låt alkoholen koka bort i någon minut.

4

Lägg i musslorna och sätt på locket. Koka i 10–15 minuter tills musslorna öppnat sig. Häll i grädden. Sjud utan lock ett par minuter tills grytan är krämig i konsistensen.

5

Potatispuré: Skala och dela potatisen i mindre bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och pressa till mos. Späd med varm mjölk och smör, blanda till en krämig konsistens. Smaka av.

6

Toppa grytan med räkor och finhackad persilja.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top