Du behöver
- 100 g ramslöksblad
- 0,5 st purjolök det vita
- 2 st fasta potatisar
- 1 st palsternacka
- 3 msk smör
- 8 dl vatten
- 1 st vegetarisk buljongtärning
- flingsalt, svartpeppar
Brödkrutonger
4 skiva surdegsbröd
3-4 msk rapsolja
Färskhackad ramslök
flingsalt
Gör så här
Skölj och finhacka ramslöken. Ansa och snitta purjolöken längs med, strimla. Skala och skär potatis och palsternacka i mindre bitar.
Hetta upp 1 matsked smör i en kastrull. Fräs purjolöken tills den mjuknat utan att ta färg. Häll på vatten och buljong, tillsätt potatis och palsternacka. Koka tills grönsakerna mjuknat.
Tillsätt nästan all ramslök, spar lite att smaksätta brödkrutongerna med. Kör soppan slät med en stavmixer, tillsätt resten av smöret. Smaka av med salt och peppar.
Brödkrutonger Skär brödet i mindre bitar. Hetta upp oljan i en stekpanna. Rosta brödet tills det fått fin färg på bägge sidor. Tillsätt hackad ramslök och lite flingsalt.
Häll upp soppan i portionsskålar och servera med krutonger. Dekorera ev soppan med ramslökblommor.