Du behöver
- 1 st stor gul lök
- 300 g palsternacka
- 600 g potatis
- 120 g rucola
- 3 msk rapsolja
- 2 st grönsaksbuljongtärningar
- 1.25 l kokande vatten
- salt och peppar
Till servering och garnering
2 tsk god jungfruolja
flingsalt
gott bröd
Gör så här
Skala och hacka löken. Skala och skiva palsternackan och potatisen. Hacka rucolan.
Fräs lök och palsternacka i oljan, i en kastrull eller gryta, utan att de tar färg, cirka 3 minuter. Smula ner buljongtärningarna och fräs cirka 1/2 minut. Lägg i potatisen, tillsätt cirka 7 dl av vattnet, så att det täcker grönsakerna och koka tills grönsakerna är helt mjuka, cirka 20 minuter.
Ta soppan från värmen och mixa med stavmixer direkt i kastrullen/grytan. Tillsätt rucolan och mixa ihop. Späd soppan med resten av vattnet till önskad konsistens. Koka upp soppan under omrörning och sjud cirka 1 minut. Smaka av med salt och peppar.
Fördela soppan i serveringsskålar. Droppa över lite jungfruolja. Strö över smulat flingsalt. Peppra. Servera med gott bröd.
Rucolan ger soppan pepprig smak och fin grön färg.