Du behöver
- 150 g fetaost
- 1 st vitlöksklyfta
- 70 g bladspenat
- 3 msk olivolja
- 1 tsk paprikapulver
- 1 nypa chiliflakes
- 1 tsk finrivet citronskal
- salt och svartpeppar
- 8 st ark filodeg
- 1 st äggula
Till servering
2 dl tjock yoghurt
1 tsk harissa
2 msk finhackad färsk mynta eller bladpersilja
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Smula osten på ett fat med en gaffel i mindre bitar.
Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs vitlöken i en minut tills den fått lite färg. Tillsätt spenat och stek under omrörning i någon minut tills den slaknat.
Krydda med paprikapulver, chiliflakes, finrivet citronskal och lite salt och peppar. Tillsätt den smulade fetaosten och blanda. Ställ åt sidan.
Lägg två ark filodeg på varandra och fördela cirka en fjärdedel av fyllningen längs med degen, lämna lite utrymme i ändarna. Rulla samman till en lång cigarrliknande form. När du rullat halvvägs, vik in ändarna och fortsätt rulla samman. Gör likadant med resten av degen och fyllningen.
Lägg över rullarna på papprad ugnsplåt. Pensla med uppvispad äggula och grädda mitt i ugnen tills de fått fin färg och är genomgräddade, cirka 15–20 minuter.
Blanda under tiden yoghurten med harissa och finhackade örter, och krydda med salt och peppar. Ringla gärna lite olivolja på toppen. Skär de nygräddade filorullarna i portionsbitar och servera genast med dippsåsen vid sidan av.
Frasiga briouats är filodeg fylld med fetaost och kryddig spenat. I Marocko använder man sig istället av en deg som heter warka.