Du behöver
- 500 g fläskfilé putsad
Marinad
3-4 st vitlöksklyftor hackade
1-2 st thaichili eller piripiri
1 msk jordnötsolja
1.5 msk kinesisk soja
1 msk strösocker
1 msk asiatisk fisksås
1 tsk sesamolja
Till servering
4 prt jasminris
1 msk sesamfrön gärna vita och svarta
400 g färsk spenat
2 msk smör
salt
2 st salladslökar
jordnötsolja till stekning
Gör så här
Skiva fläskfilén så tunt som möjligt.
Blanda vitlök, chili, jordnötsolja, soja, socker, fisksås och sesamolja i en stor burk med lock. Vänd ner fläskköttet och blanda om väl. Låt marinera i kylskåp över natten eller minst fyra timmar.
Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
Rosta sesamfröna i torr stekpanna till fin färg.
Lägg spenaten i ett stort durkslag och slå kokande vatten över så att den slaknar. Låt svalna något och krama ur vätskan. Fräs i stekpanna med smör några minuter och smaka av med salt. Håll varmt i skål med lock. Skölj, ansa och skiva salladslöken.
Hetta upp en stor stekpanna med jordnötsolja och stek köttet precis klart mycket hastigt i omgångar. Varmhåll på tallrik täckt med folie. Lägg inte för mycket kött åt gången i pannan, då kokar det istället.
Servera köttet på en bädd av ris. Strö över sesamfrö och salladslök. Servera spenaten till.
Tips: Chili växlar mycket i styrka, smaka på chilin och anpassa mängden efter eget tycke.
Tunnskivad fläskfilé drar åt sig mycket smak från marinaden. Anpassa chilimängden efter styrkan på chilin och egna preferenser.