Het fläskfilé på vietnamesiskt vis

Du behöver 500 g fläskfilé putsad Marinad 3-4 st vitlöksklyftor hackade 1-2 st thaichili eller piripiri 1 msk jordnötsolja 1.5 msk kinesisk soja 1 msk...

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 500 g fläskfilé putsad

Marinad

3-4 st vitlöksklyftor hackade
1-2 st thaichili eller piripiri
1 msk jordnötsolja
1.5 msk kinesisk soja
1 msk strösocker
1 msk asiatisk fisksås
1 tsk sesamolja

Till servering

4 prt jasminris
1 msk sesamfrön gärna vita och svarta
400 g färsk spenat
2 msk smör
salt
2 st salladslökar
jordnötsolja till stekning

Gör så här

1

Skiva fläskfilén så tunt som möjligt.

2

Blanda vitlök, chili, jordnötsolja, soja, socker, fisksås och sesamolja i en stor burk med lock. Vänd ner fläskköttet och blanda om väl. Låt marinera i kylskåp över natten eller minst fyra timmar.

3

Koka riset enligt anvisning på förpackningen. 

4

Rosta sesamfröna i torr stekpanna till fin färg.

5

Lägg spenaten i ett stort durkslag och slå kokande vatten över så att den slaknar. Låt svalna något och krama ur vätskan. Fräs i stekpanna med smör några minuter och smaka av med salt. Håll varmt i skål med lock. Skölj, ansa och skiva salladslöken.

6

Hetta upp en stor stekpanna med jordnötsolja och stek köttet precis klart mycket hastigt i omgångar. Varmhåll på tallrik täckt med folie. Lägg inte för mycket kött åt gången i pannan, då kokar det istället. 

7

Servera köttet på en bädd av ris. Strö över sesamfrö och salladslök. Servera spenaten till.

8

Tips: Chili växlar mycket i styrka, smaka på chilin och anpassa mängden efter eget tycke.


Kommentar:
Tunnskivad fläskfilé drar åt sig mycket smak från marinaden. Anpassa chilimängden efter styrkan på chilin och egna preferenser.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top