Du behöver
- 600 g blandade rotfrukter t ex morötter, kålrot, palsternacka
- 250 g sötpotatis
- 1 st gul lök
- 2 msk olivolja
- 1 msk smör
- 2 st grönsaksbuljongtärningar
- 2 msk finhackad persilja
- 8.5 dl vatten
- 1 burk kokosmjölk
- 1 tsk sambal oelek
Garnering
2 tsk olivolja
1 msk finhackad persilja
1 dl rostade kokosflagor
Gör så här
Skala rotsakerna och sötpotatisen och skär i små bitar. Skala och hacka löken. Hetta upp olja och smör i en gryta. Lägg i rotsaker, sötpotatis och lök och fräs cirka 5 minuter. Smula ner buljongtärningarna, tillsätt persiljan och fräs under omrörning cirka 1 minut. Tillsätt hälften av vattnet. Koka upp och sjud soppan under lock, tills allt är mjukt, cirka 25 minuter.
Ta grytan från värmen. Finfördela soppan med stavmixer direkt i grytan. Späd soppan först med kokosmjölken och sedan med vattnet, i omgångar, till önskad konsistens, koka upp och sjud soppan ytter-
ligare 5 minuter. Smaka av med sambal oelek.
Servera, garnera med olivolja, persilja och kokosflagor.
Rotsakssoppan får karibisk smak av kokosmjölk och kokosflagor. Servera gärna med knäckemackor med färskost.