Du behöver
Pajdeg
150 g vetemjöl (2 1/2 dl)
1.5 msk strösocker
120 g smör kylskåpskallt
0.25 tsk salt
4 msk vatten iskallt
Kolafyllning
100 g smör
3 dl rörsocker strö
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 msk kakao
1 dl hasselnötter
1 nypa flingsalt
Dekoration
50 g mörk choklad gärna knappar
Gör så här
Pajdeg Blanda mjöl, socker och salt i matberedare med kniven monterad. Tillsätt smör skuret i tärningar och mixa med pulsknappen till ett smul. Tillsätt vattnet en matsked i taget och kör tills smulet börjar gå ihop till en boll. Slå in i plastfolie och kyl minst en timme.
Kavla ut pajdegen tunt och klä en pajform med lös botten (cirka 11 x 35 centimeter eller cirka 23 centimeter i diameter). Nagga botten, kyl igen. Värm under tiden ugnen till 200 grader.
Fodra pajformen med bakplåtspapper och fyll med torra bönor eller riskorn för att hindra pajskalets kanter från att falla ihop.
Grädda i 7–9 minuter, lyft bort pappret och bönor/ris och grädda 7–9 minuter till, tills skalet är torrt och fått lite färg. Låt svalna.
Kolafyllning Blanda smör, socker, grädde, sirap och kakao i en kastrull. Koka upp och koka på medelvärme till smeten når 122 grader.
Rosta under tiden hasselnötterna i torr panna. Gnugga bort så mycket som möjligt av skalet i en kökshandduk.
När kolasmeten nått rätt temperatur, dra av den från värmen och låt stå några minuter. Häll sedan smeten i pajskalet, som ska vara kvar i sin form, strö över nötterna och smula över flingsalt. Låt svalna helt.
Smält chokladen varsamt i en skål i mikro eller vattenbad och ringla den över kolapajen, det går lätt med en liten gaffel.
Tips Pajen kan göras några dagar i förväg. Förvaras i rumstemperatur eller svalt.
Chokladkolapajen är nånstans mittemellan bakverk och godis, och avnjuts gärna i små bitar. Den ser rätt avancerad ut, men är inte svår att få till.