Du behöver
- 750 g kycklingdelar lår och/eller ben
- salt och peppar
- 500 g steklök
- 150 g pancetta tärnad
- 3 msk olivolja till stekning
- 5 msk äppelcidervinäger
- 3 dl vitt vin
- 1 dl russin
- 3 st lagerblad
- 0.5 tsk rosépeppar
- 2 st kvistar persilja
- 2 msk flytande honung
- 5 dl hönsbuljong på tärning
Till servering
persiljekvistar
gott bröd eller pasta
Gör så här
Krydda kycklingen med salt och peppar.
Skala löken.
Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Bryn pancettan i oljan och lägg den i en gryta.
Bryn kycklingdelarna i fettet som finns kvar i pannan, cirka 10 minuter, gärna i två–tre omgångar, och lägg dem i grytan med pancettan.
Bryn lökarna i fettet som finns kvar i stekpannan (tillsätt lite mer olja om det behövs), 5–8 minuter och lägg över i grytan.
Häll vinäger och vin i stekpannan och sjud upp under omrörning. Häll blandningen över kycklingen. Tillsätt russin, lagerblad, smulad rosépeppar, persilja, honung och buljong. Koka upp och sjud grytan under lock cirka 40 minuter, vänd kycklingbitarna 2–3 gånger under tiden.
Toppa med persiljan och servera med gott bröd eller pasta. Lägg gärna över grytan i fin skål eller karott innan serveringen.
Kycklinglår och -ben passar bra att göra gryta på. Pancetta ger sälta, vitt vin ger syra och sötman kommer från russin och honung.