Du behöver
- 4 prt pasta (300 g)
- salt
- chorizokorvar (200–300 g)
- röda paprikor
- 100 g champinjoner
- matolja
- 3 msk smör
- 2 msk vetemjöl
- 4 dl hönsbuljong från tärning
- 3 dl mjölk eller matlagningsgrädde
- 100 g gratängost riven
- salt
- peppar
- färska örter
- Parmesan till garnering
- oliver
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Koka pastan i saltat vatten enligt anvisning på förpackningen, och låt den rinna av i ett durkslag.
Skär korven i bitar. Dela, kärna ur och skär paprikan i strimlor. Dela svampen. Hacka persiljan. Fräs korv, paprika och svamp var för sig i oljan.
Smält smöret i en stor kastrull. Blanda i mjölet och fräs under omrörning cirka 1/2 minut. Häll i buljongen och mjölken under omrörning. Koka upp och sjud under omrörning 1–3 minuter till såskonsistens. Blanda i pasta, korv, paprika och champinjoner och låt allt bli genomvarmt. Ta kastrullen från värmen och blanda i osten och persiljan. Smaka av med salt.
Häll blandningen i en oljad ugnssäker form. Gratinera i mitten av ugnen cirka 10 minuter. Peppra och toppa med örter och lite riven parmesanost. Servera med oliver.
I den här gratängen passar det bra att använda överbliven kokt pasta. Chorizo, paprika och svamp ger den goda smaken.