Krämig risotto med sparris

Du behöver 250 g grön sparris 1 stånd salt 1 kg räkor 1,5 l vatten 3 st kycklingbuljong 1 st gul lök hackad olja att...

Tillagningstid: 45 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 250 g grön sparris 1 stånd
  • salt
  • 1 kg räkor
  • 1,5 l vatten
  • 3 st kycklingbuljong
  • 1 st gul lök hackad
  • olja att steka i
  • 4 dl arborioris
  • 3 dl vitt vin
  • 1,5 dl Parmesan riven
  • 2 dl dill fint skuren, spara några vippor till garnering
  • 1 st citron det yttersta finrivna skalet

Gör så här

1

Bryt av den nedersta träiga delen på sparrisarna. Skär sparrisen i bitar. Koka i lättsaltat vatten i 3 minuter. Sila av och skölj i kallt vatten. Låt rinna av. Skala räkorna.

 

2

Förbered buljongen. Den ska vara varm och redo att hällas i omgångar i risotton.

 

3

Fräs löken i olja tills den mjuknar. Tillsätt lite mer olja och riset. Fräs under omrörning tills riset blir lite genomskinligt.

 

4

Tillsätt vinet och låt koka in under omrörning. Tillsätt sedan buljongen, 1 1/2 dl i taget, och låt koka in under ständig omrörning. Lämna inte risotton under koktiden, det är lätt att den bränner i botten. Kokningen tar 15–20 minuter.

5

När några minuter återstår tillsätt sparrisen. Risotton är klar när riset är precis färdigt med ännu lite tuggmotstånd i. Dra då kastrullen från värmen och rör i det mesta av parmesanosten, dill och hälften av citronskalet. Låt stå i någon minut så att den ”sätter sig”. Lägg på räkor, strö över resten av citronskalet, lite riven parmesanost och några dillvippor.


Kommentar:
Allt lagas i samma panna. Risotton får smak av vår med sparris, citron och räkor.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top