Du behöver
- 250 g grön sparris 1 stånd
- salt
- 1 kg räkor
- 1,5 l vatten
- 3 st kycklingbuljong
- 1 st gul lök hackad
- olja att steka i
- 4 dl arborioris
- 3 dl vitt vin
- 1,5 dl Parmesan riven
- 2 dl dill fint skuren, spara några vippor till garnering
- 1 st citron det yttersta finrivna skalet
Gör så här
Bryt av den nedersta träiga delen på sparrisarna. Skär sparrisen i bitar. Koka i lättsaltat vatten i 3 minuter. Sila av och skölj i kallt vatten. Låt rinna av. Skala räkorna.
Förbered buljongen. Den ska vara varm och redo att hällas i omgångar i risotton.
Fräs löken i olja tills den mjuknar. Tillsätt lite mer olja och riset. Fräs under omrörning tills riset blir lite genomskinligt.
Tillsätt vinet och låt koka in under omrörning. Tillsätt sedan buljongen, 1 1/2 dl i taget, och låt koka in under ständig omrörning. Lämna inte risotton under koktiden, det är lätt att den bränner i botten. Kokningen tar 15–20 minuter.
När några minuter återstår tillsätt sparrisen. Risotton är klar när riset är precis färdigt med ännu lite tuggmotstånd i. Dra då kastrullen från värmen och rör i det mesta av parmesanosten, dill och hälften av citronskalet. Låt stå i någon minut så att den ”sätter sig”. Lägg på räkor, strö över resten av citronskalet, lite riven parmesanost och några dillvippor.
Allt lagas i samma panna. Risotton får smak av vår med sparris, citron och räkor.