Du behöver
- 100 g grönkål (cirka 4 blad)
- 0,5 dl majonnäs
- 2 tsk japansk soja
Laxburgare
500 g laxfilé utan skinn
3-4 st kokta kalla potatisar
1 tsk salt
1 msk olivolja
2 st ägg
olja och smör att steka i
Till servering
4 st surdegsbröd stora skivor
1 st avokado skivad
picklad rödlök Se recept nedan
Grönkålsslaw
Gör så här
Skär bort de kraftiga bladnerverna och strimla grönkålen fint. Lägg den i en bunke och slå på kokande vatten. Sila av vattnet genast. Låt rinna av och svalna. Blanda majonnäsen med japansk soja. Krama ut vätskan ur grönkålen och vänd ihop med majonnäsen.
Mixa laxfilé, potatis, salt och olivolja i en matberedare. Tillsätt ett ägg i taget till en lös smet.
Forma fyra bollar med vattensköljda händer. Lägg bollarna i en het stekpanna med olja och smör. Platta ut varje boll till en stor färsbiff. Sänk till medelvärme och stek biffarna i några minuter på varje sida. Vänd försiktigt.
Rosta surdegsbrödet och halvera brödskivorna.
Bygg laxburgare med en halv brödskiva i botten, grönkålsslaw, laxburgare, avokado, picklad lök och en halv brödskiva till på toppen.
Stick i ett halvt grillspett av trä för att hålla ihop burgaren. Servera genast.
Laxburgaren får fin konsistens av kokt potatis. Avokado, picklad rödlök och coleslaw gjord på grönkål är goda tillbehör till den milda burgaren.