Du behöver
- 270 g mörk choklad
- 50 g smör
- 2 dl vispgrädde
- 0,33 dl rom 1/3 dl mörk rom
- 2 dl kakao Eller florsocker (eller 1 dl av varje sort)
Gör så här
Hacka chokladen grovt och lägg den i en bunke. Skär smöret i tärningar.
Koka upp grädde och honung i en kastrull. Ta av från värmen så fort grädden börjar koka och häll den över chokladen.
Låt chokladen smälta i någon minut och rör sedan om med en värmetålig slickepott tills all choklad har smält. Tillsätt smöret och rör om tills även det har smält. Häll till sist ner rom i en tunn stråle medan du rör om med slickepotten tills tryffeln är jämn och fin.
Täck med plastfolie direkt mot tryffelns yta. Låt stelna i rumstemperatur i minst 6 timmar.
Häll upp kakao eller florsocker i en djup tallrik. Rulla tryffeln till kulor och vänd dem i antingen kakao eller florsocker, så att de täcks runtom.
En riktigt mörk chokladtryffel är alltid gott till kaffet. Den här innehåller mörk rom. Doppa tryfflarna i kakao eller i florsocker, eller gör hälften av varje.
Receptet kommer från boken Kola, fudge, knäck och bräck (Bonnier fakta).