Pannbakad lammstek med potatis och sky

Du behöver 1 st lammstek med ben, minst 1 1/2 kg 2 kg potatis fast 0.75 dl olivolja 2 msk flingsalt svartpeppar nymalen 8 st...

Tillagningstid: 130 minuter
8 portioner

Du behöver

  • 1 st lammstek med ben, minst 1 1/2 kg
  • 2 kg potatis fast
  • 0.75 dl olivolja
  • 2 msk flingsalt
  • svartpeppar nymalen
  • 8 st rosmarin kvistar färsk
  • 1/2–1 st vitlök
  • ugnsfolie (stor bit ugnsfolie)
  • grönsallad

Gör så här

1
Värm ugnen till 225 grader. Bottna en stor ugnssäker gryta eller paellapanna med ett galler. Snitta stekens feta sida så köttet syns. Lägg steken mitt på gallret, feta sidan upp.

2
Skala potatisen, dela i femkronegrova bitar och lägg dem runt steken. Droppa olja över kött och potatis. Gnugga över salt, vrid rejält med peppar på alltsammans. Stoppa rosmarinkvistar i köttskårorna och på potatisen. Bryt vitlöken i klyftor och strö dem runt kött och potatis, stoppa gärna bitar i köttet.

3
Täck med ugnssäkert lock eller ugnsfolie. Baka i ugnens nedre del cirka 2 timmar tills köttet är genommört och potatisen färdig. Ta av locket, låt stå 10–15 minuter. Dela köttet i bitar eller skivor och servera med potatis och köttskyn i pannans botten. Gärna med en sallad.


Kommentar:
Tid: 10 minuter + 2 timmars bakning.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top