Du behöver
- lammlägg ca 1,5 kg, hela
- salt peppar
- olja till stekning
- 2.5 dl vin torrt vitt
- vatten ca 5 dl
- 1 st örter t ex mejram eller dragon
- 600 g smålök blandade sorter
- steklök röd
- smålök eller pärllök
- 11 st potatis vältvättade
- 1 st tomat stor
- 0.5 st röd chili
- 2 msk rödvinbärsgelé
- 5.5 st vitlöksklyftor oskalade
- 2.5 dl edamamebönor frysta
Till garnering och servering:
färska örter
bröd t ex baguette
Gör så här
1
Sätt ugnen på 175 grader. Krydda köttet med salt och peppar. Bryn det gyllenbrunt runtom i oljan, på medelvärme, cirka 10 minuter. Lägg över köttet i en gryta. Häll på vin och vatten, så att det nästan täcker köttet. Lägg i örterna. Salta. Täck grytan med lock och sätt den på ett galler i nedre delen av ugnen, cirka 1 timme.
2
Skala smålöken och bryn den gyllengul i oljan cirka 5 minuter. Dela potatisen. Klyfta tomaterna. Dela och kärna ur chilin.
3
Vänd köttbitarna i grytan. Smaka av skyn med gelén och eventuellt mera salt. Lägg
4
löken, potatisen, tomatklyftorna, pepparfrukten och vitlöken runtom köttet. Lägg på lock och sätt grytan i nedre delen av
5
ugnen ytterligare cirka 1 timme.
6
Lägg i bönorna och låt dem gå med i grytan cirka 5 minuter.
7
Peppra och garnera med färska örter. Servera med gott bröd.
Du kan laga lammgrytan en dag i förväg. Låt svalna och förvara kallt.
Vid servering: Värm grytan på
spisen på medelvärme cirka 20 minuter eller tills allt är genomvarmt, vänd gärna köttet 1–2 gånger under tiden. Lägg i
bönorna och låt dem koka med köttet cirka 5 minuter.