Sjaslik – lammspett från Georgien

Du behöver 500 g lammkött t ex av lammstek eller av lammkotlettrad 1 tsk salt 2 krm svartpeppar nymalen 1 st rödlök skalad och skivad...

Tillagningstid: 25 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 500 g lammkött t ex av lammstek eller av lammkotlettrad
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar nymalen
  • 1 st rödlök skalad och skivad
  • 2.5 dl rödvin
  • 8 st lagerblad kan uteslutas
  • 4 st träspett blötlagda
  • 1 msk persilja strimlad
  • rödlök skivad, till servering
  • 1 st citron
  • olivolja till pensling
  • 2 st libabröd (stora pitabröd)
  • 2 dl rysk yoghurt eller turkisk yoghurt

Gör så här

1
Skär köttet i bitar och lägg det i en bunke. Salta och peppra. Blanda i lök och vin. Täck med plastfilm och låt marinera minst 2–3 timmar, gärna över natten.

2
Låt köttet stå i rumstemperatur cirka 20 minuter. Trä kött och lagerblad på blötlagda träspett. Pensla spetten med olja. Grilla spetten cirka 10 minuter, vänd då och då så att de blir grillade runt om men fortfarande är lätt rosa inuti. Strö persilja och eventuellt lite skivad rödlök över köttet vid servering.

3
Tillbehör: Skär citronen i klyftor. Pensla klyftorna med olja och grilla dem på båda sidor.

4
Skär brödet i bitar och grilla försiktigt så att det inte bränns vid.

5
Ställ fram yoghurt i en skål till servering.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top