Du behöver
- 2 dl strösocker eller råsocker
- 2 dl vatten
- 1 st kanelstång
- 6 st kryddnejlikor
- 7.5 st kardemummakärnor hela
- 3 st bittermandel
- apelsin bara det yttersta gula
- 1 st rödvin flaska enkelt
Servera till:
100 g sötmandlar skållade och skalade
50 g russin
Gör så här
1
Koka sockret med vattnet, kryddorna, bittermandlarna samt apelsinskalet på svag värme cirka 15 minuter. Sila och kasta kryddorna.
2
Häll kryddlagen i en glögggryta. Tillsätt rödvinet och lägg på lock. Så långt kan glöggen förberedas dagen före.
3
Hetta upp glöggen tills den börjar ryka en kvart innan gästerna kommer. Lägg på lock och låt glöggen dra vid sidan om plattan fram tills serveringsdags.
4
Servera med mandlar och russin i glasen.
Snabbvärm glögg:
Häll glöggen i mikrougnstålig glöggmugg och värm i mikron på full effekt cirka 45 sekunder för 1 deciliter dryck.
Klicka på länkarna för fler recept till glöggbjudningen.
Kanel värmer eller svalkar
Serveras kanel i varm glögg eller i varm mat känner man sig varm i kroppen. Gott i kyliga vinterkvällar efter promenaden. Tar man däremot kanel i till exempel kalla såser eller kalla drycker kan man känna svalka, och inom folkmedicinen sägs kall kanel hjälpa mot nattsvettningar.