Vinglögg

Du behöver 2 dl strösocker eller råsocker 2 dl vatten 1 st kanelstång 6 st kryddnejlikor 7.5 st kardemummakärnor hela 3 st bittermandel apelsin bara...

Tillagningstid: 20 minuter
12 portioner

Du behöver

  • 2 dl strösocker eller råsocker
  • 2 dl vatten
  • 1 st kanelstång
  • 6 st kryddnejlikor
  • 7.5 st kardemummakärnor hela
  • 3 st bittermandel
  • apelsin bara det yttersta gula
  • 1 st rödvin flaska enkelt

Servera till:

100 g sötmandlar skållade och skalade
50 g russin

Gör så här

1
Koka sockret med vattnet, kryddorna, bittermandlarna samt apelsinskalet på svag värme cirka 15 minuter. Sila och kasta kryddorna.

2
Häll kryddlagen i en glögggryta. Tillsätt rödvinet och lägg på lock. Så långt kan glöggen förberedas dagen före.

3
Hetta upp glöggen tills den börjar ryka en kvart innan gästerna kommer. Lägg på lock och låt glöggen dra vid sidan om plattan fram tills serveringsdags.

4
Servera med mandlar och russin i glasen.


Kommentar:
Snabbvärm glögg:
Häll glöggen i mikrougnstålig glöggmugg och värm i mikron på full effekt cirka 45 sekunder för 1 deciliter dryck.
Klicka på länkarna för fler recept till glöggbjudningen.

Kanel värmer eller svalkar
Serveras kanel i varm glögg eller i varm mat känner man sig varm i kroppen. Gott i kyliga vinterkvällar efter promenaden. Tar man däremot kanel i till exempel kalla såser eller kalla drycker kan man känna svalka, och inom folkmedicinen sägs kall kanel hjälpa mot nattsvettningar.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top