Tjälknöl

Du behöver 3 kg innanlår högrev av älg Saltlag: 2 l vatten 2.5 dl salt 1 msk socker 1 st chilipepparfrukt 1 st rosmarin kvist...


25 portioner

Du behöver

  • 3 kg innanlår högrev av älg

Saltlag:

2 l vatten
2.5 dl salt
1 msk socker
1 st chilipepparfrukt
1 st rosmarin kvist
2 msk enbär
3 st vitlöksklyftor

Gör så här

1
Sätt in den frysta köttbiten i kall ugn. Värm ugnen till 100 grader. Stick in en köttermometer efter 2-3 timmar när köttet tinat. Låt köttet steka i 8-10 timmar, beroende på köttstyckets form och hur väl stekt du vill ha tjälknölen. När termometern visar på 55 grader är tjälknölen röd, vid 65 grader rosa och vid 75 grader genomstekt. Tjälknölen på bilden är stekt till 65 grader.

2
Koka upp alla ingredienser till lagen och låt koka någon minut. Dra den av värmen. Lägg i den färdigstekta tjälknölen. Ställ den svalt och lägg på lock. Efter 4-5 timmar har tjälknölen fått lagom sälta och smak.

3
Skär upp den i så tunna skivor som möjligt.

4
Tjälknölen serveras kall med potatisgratäng, potatissallad eller som en rätt på ett buffébord.


Kommentar:
Av de lite grövre bitarna på älgen – benfri högrev, innan- eller ytterlår steker du en tjälknöl. Köttet måste vara fryst när du ställer in det i ugnen och temperaturen ska vara låg. Den låga temperaturen och långa tiden gör att köttet blir mört och minskar ytterst lite i vikt. Räkna med att 1 kilo kött räcker till 8 portioner, men knölen blir bättre och saftigare om du steker större stycken.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top