Potatiskaka rosmarin

Du behöver 0.5 st sats (klicka på rubriken nedan för recept) 6 st potatis (600 g) 2 dl gratängost riven 0.5 dl parmesanost riven 1...


6 portioner

Du behöver

  • 0.5 st sats (klicka på rubriken nedan för recept)
  • 6 st potatis (600 g)
  • 2 dl gratängost riven
  • 0.5 dl parmesanost riven
  • 1 tsk rosmarin torkad
  • 1 krm salt 1

Garnering:

1 msk jungfruolja
1 krm salt grovt
rosmarinkvist färsk

Gör så här

1
Ta fram en bakform med låga kanter, vi har använt en kvadratisk som mäter ungefär 25×25 cm.

2
Dela degen rakt av. Kavla ut ena delen så att den täcker botten och kant i formen.

3
Pressa skalade potatisar, tillsätt riven gratängost, parmesan, smulad rosmarin, salt och peppar. Blanda lätt samman med två gafflar. Bred ut fyllningen på degen i formen.

4
Kavla ut resten av degen till ett lock som läggs ovanpå fyllningen. Vik ihop kanterna. Klipp två, tre lufthål till ångan.

5
Droppa olja över och strö på grovt salt. Grädda på nedre falsen i 200 grader 35-45 minuter.

6
Låt kakan svalna i formen innan den skärs i kvadratiska bitar. Den är god att äta ljummen till kallskuret.


Kommentar:
Vi har använt en grunddeg (klicka på rubriken nedan för recept), som snarare är lös än fast. Den påminner mycket om en pizzadeg. Gör den gärna i köksmaskin för att knåda degen väl, minst 5 minuter.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top