Lingonbröd

Du behöver 50 g jäst 6 dl mjölk 37 grader 0.5 dl solrosolja 1 dl baksirap ljus med malt 1 tsk salt 2 msk kanel...


2 portioner

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 6 dl mjölk 37 grader
  • 0.5 dl solrosolja
  • 1 dl baksirap ljus med malt
  • 1 tsk salt
  • 2 msk kanel malen
  • 1 dl vetegroddar
  • 2 dl rågsikt
  • 1 msk bakpulver
  • vetemjöl ca 13 dl
  • 1 dl lingon frysta
  • 1 dl valnötskärnor grovt hackade

Gör så här

1
Smula jästen i degbunke, lös den i ljum mjölk. Blanda i olja, sirap, salt, kanel, groddar, rågsikt blandat med bakpulver samt det mesta av vetemjölet. Arbeta degen ordentligt. När den släpper bunken får den jäsa 45 minuter under duk.

2
Knåda degen blank med resterande vetemjöl. Dela den i två bitar och kavla varje bit centimetertjock, lika lång som en 1 1/2-liters brödform. Strö lingon och nöthack på degytan och rulla ihop den fast. Lägg i smorda vetemjölade 2-liters brödformar och låt jäsa under duk till dubbel storlek.

3
Grädda i 225 graders ugnsvärme på galler på botten av ugnen cirka 30 minuter. När bröden släpper formen tas de ur och får ta färg några minuter direkt på gallret. Låt svalna inlindade i bakdukar.


Kommentar:
Pålägg göre sig icke besvär, en klick smör är fullt tillräckligt.
Lingonbrödet är lika gott rostat som färskt. Tips: Skiva den ena leven (limpan) och lägg i platspåse i frysen, färdig för brödrosten.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top