Karamelläppelkaka

Du behöver 50 g smör 1 3/4 dl strösocker 1/2 dl brun farin 3-5 tunt klyftade, urtagna, syrliga äpplen 50 g grovhackade valnötskärnor eller sötmandlar...


10 portioner

Du behöver

  • 50 g smör
  • 1 3/4 dl strösocker
  • 1/2 dl brun farin
  • 3-5 tunt klyftade, urtagna, syrliga äpplen
  • 50 g grovhackade valnötskärnor eller sötmandlar
  • saften av 1/2 citron
  • 3 ägg
  • 1 rågad dl strösocker
  • 1 dl siktat vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk rom
  • rivet skal av 1/2 citron
  • 3 dl vispgrädde, eller maräng av 3 äggvitor och 3 msk strösocker

Gör så här

1
Smält smöret i en rund kakform, cirka 24 cm i diameter, direkt på varm stekplatta. Strö i 1 3/4 dl socker och farin och låt smälta. Lägg äppelskivorna omlott i karamellsmeten och ställ i 225 grader varm ugn 15-20 minuter. Ta ut och strö på nöthacket, häll även på citronsaften. (Riv skalet av citronen innan du delar och pressar den.)

2
Skilj äggen och vispa äggulorna pösiga med 1 rågad dl socker. Sila mjölet genom sikt innan du mäter upp, annars blir det lätt för mycket mjöl. Blanda så mjölet med bakpulvret och till sist mjölblandningen med äggpöset, rom och rivet citronskal. Vispa äggvitorna styva och vänd i dem.

3
Fördela smeten över äppelkaramellen och grädda i nedre delen av 175-gradig ugn 20-25 minuter, tills smeten stannat. Låt kakan svalna lite innan den stjälps upp.

4
Välj att servera den kallnad, med vispad grädde som täcke, eller ljum under maränglock. Vänd upp kakan medan den är ganska varm. Vispa marängen med fettfria redskap och bred ut den över äppelytan. Ställ i 175 grader varm ugn tills marängen


Kommentar:
Maja Milietic äppelkaka är en av finalisterna i Icakurirens äppelkaketävling.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top