Böngryta från Nigeria

Du behöver 2 st gula lökar 3.5 msk olja 3 st tomater 1 tsk chilipulver 1 tsk timjan 1 tsk mald koriander 5.5 dl kokta...

Tillagningstid: 20 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 2 st gula lökar
  • 3.5 msk olja
  • 3 st tomater
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk mald koriander
  • 5.5 dl kokta bönor svartögda, vita och
  • 1 tsk strösocker
  • salt ca 1 tsk

Gör så här

1
Skala lökarna. Hacka den ena och skiva den andra. Hetta upp oljan till medelvärme i en gryta och låt löken fräsa på svag värme 3-4 minuter.

2
Finhacka tomaterna, rör ner dem i grytan och smaka av med chilipulver, timjan och koriander.

3
Koka under lock i 5 minuter. Lägg i bönorna.

4
Smaksätt med socker och salt och låt koka ytterligare 5 minuter.


Kommentar:
Det här är en kryddstark och doftande böngryta från Nigeria. I grytan på bilden är det både svartögda bönor, vita och svarta bönor. Men det går bra med bara en sort också.
Servera böngrytan med sallad och kokt ris om du vill äta vegetariskt.
Stekt kött eller fisk för den som önskar det i stället.
Elizabeth Ceesay kommer från västafrikanska Gambia, men har bott i Sverige i 13 år. I Akalla, norr om Stockholm, driver hon matlagningsfirma tillsammans med fem andra tjejer från olika länder.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top