Du behöver
- Kycklingfärs:
- 400 g kycklingfiléer
- 2 ägg
- 1 dl visp- eller mellangrädde
- ca 1 tsk salt
- 1 krm vit- och 1 krm kryddpeppar
- 1 -2 dl ströbröd
- smör
- Ost- och rotfruktsterrin:
- ca 50 g kallrökt pighamskinka eller annan rökt skinka i tunna skivor
- ca 1 dl finhackad morot
- ca 1 dl finhackad kålrot
- ca 1 dl finhackad rotselleri
- 1 liten bit purjolök
- ca 200 g Kvibille Special cheddarost i kuber
- 2 msk visp- eller mellangrädde
- Mandelpotatispuré:
- 1 kg mandelpotatis
- 1 dl mjölk
- 1 dl visp-eller mellangrädde
- 50 g smör
- ca 100 g Västerbottensost
- salt
- vitpeppar
- strösocker
- Att servera till:
- brynta kantareller
- lingon eller lingonsylt
Gör så här
1
Kycklingfärsbiffar: Kör kycklingfiléerna med ägg och grädde i matberedare till jämn färs. Rör i salt, vit- och kryddpeppar. Stek en liten klatt av färsen och smaka av kryddningen. Kanske det behövs mer salt och peppar. Forma runda biffar av färsen och vänd dem i siktat ströbröd. Stek biffarna till fin färg i smör och kolla att de är genomstekta.
2
Terrin: Lägg plastfilm i en liten ugnssäker form (vid provlagning på ICA provkök användes en form 8 x 13 cm, som rymmer 5 dl). Kläd sedan den plastfilmsfodrade formen med skinkskivor. Skala och skär rotsakerna i små tärningar. Skölj och finstrimla purjolöksbiten. Koka rotsakshack och purjo mjukt i lättsaltat vatten. Smält ostkuberna i grädden på svag värme. Blanda i det kokta, väl avrunna rotsakshacket. Fyll formen med ost-och grönsaksmassan och låt det hela kallna.
3
Potatispuré: Skala och koka potatisen. Värm mjölk och grädde. Pressa potatisen och vispa den slät.
4
Späd med gräddmjölken, lite i taget och klicka i smöret, under vispning/ omrörning. Riv osten och rör
Den här rätten, uppkallad efterjordbruksministern Annika Åhnberg, skapades till Grüne Woche, Europas största årliga matmässa som hålls i Berlin.