Ähnbergare

Du behöver Kycklingfärs: 400 g kycklingfiléer 2 ägg 1 dl visp- eller mellangrädde ca 1 tsk salt 1 krm vit- och 1 krm kryddpeppar 1...


4 portioner

Du behöver

  • Kycklingfärs:
  • 400 g kycklingfiléer
  • 2 ägg
  • 1 dl visp- eller mellangrädde
  • ca 1 tsk salt
  • 1 krm vit- och 1 krm kryddpeppar
  • 1 -2 dl ströbröd
  • smör
  • Ost- och rotfruktsterrin:
  • ca 50 g kallrökt pighamskinka eller annan rökt skinka i tunna skivor
  • ca 1 dl finhackad morot
  • ca 1 dl finhackad kålrot
  • ca 1 dl finhackad rotselleri
  • 1 liten bit purjolök
  • ca 200 g Kvibille Special cheddarost i kuber
  • 2 msk visp- eller mellangrädde
  • Mandelpotatispuré:
  • 1 kg mandelpotatis
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl visp-eller mellangrädde
  • 50 g smör
  • ca 100 g Västerbottensost
  • salt
  • vitpeppar
  • strösocker
  • Att servera till:
  • brynta kantareller
  • lingon eller lingonsylt

Gör så här

1
Kycklingfärsbiffar: Kör kycklingfiléerna med ägg och grädde i matberedare till jämn färs. Rör i salt, vit- och kryddpeppar. Stek en liten klatt av färsen och smaka av kryddningen. Kanske det behövs mer salt och peppar. Forma runda biffar av färsen och vänd dem i siktat ströbröd. Stek biffarna till fin färg i smör och kolla att de är genomstekta.

2
Terrin: Lägg plastfilm i en liten ugnssäker form (vid provlagning på ICA provkök användes en form 8 x 13 cm, som rymmer 5 dl). Kläd sedan den plastfilmsfodrade formen med skinkskivor. Skala och skär rotsakerna i små tärningar. Skölj och finstrimla purjolöksbiten. Koka rotsakshack och purjo mjukt i lättsaltat vatten. Smält ostkuberna i grädden på svag värme. Blanda i det kokta, väl avrunna rotsakshacket. Fyll formen med ost-och grönsaksmassan och låt det hela kallna.

3
Potatispuré: Skala och koka potatisen. Värm mjölk och grädde. Pressa potatisen och vispa den slät.

4
Späd med gräddmjölken, lite i taget och klicka i smöret, under vispning/ omrörning. Riv osten och rör


Kommentar:
Den här rätten, uppkallad efterjordbruksministern Annika Åhnberg, skapades till Grüne Woche, Europas största årliga matmässa som hålls i Berlin.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top