• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hur ska jag slippa hans supande?

  Hur ska jag slippa hans supande?

  Min sambo super. Vi har bott ihop i snart ett år, och på slutet har det accelererat. Jag är just nu fast i utbrändhet.
  Han väcker mig om nätterna, och att jag aldrig kan lita på ett ord han säger sliter hårt på mig.
  Tyvärr sitter jag i en rävsax då jag blivit nekad sjukpenning och just nu är beroende av honom ekonomiskt.
  Han är inte våldsam, och han stör mig oftast inte när han dricker (på nätterna), men sedan har han ångest dagen
  efter. Och sen börjar allt förstås om igen… Har försökt med AA och så vidare, men han är "icke intresserad".
  Om jag bara kunde få en egen inkomst, men de möjligheterna är tyvärr uttömda, och jag höll på att hamna på bar backe på riktigt på grund av hot om inkasso. Sen kom han, och vi har hjälpt varand­ra.
  Jag har hjälpt honom att gå ner i vikt, och han har hjälpt mig genom att bli inneboende och ge matpengar, så jag har kunnat laga mat till både honom och mig själv.
  Frågan blir: Hur kan jag lyfta mig själv ur detta?
  Ledsen

  Svar:

  Kära du, man kan inte förändra andra, bara sig själv.
  Det vore alltså bättre att du fokuserade på dig själv istället för din sambo – hur du ska få en egen inkomst, komma ur din utbrändhet och få sova ostört om nätterna.
  Nu försöker du hålla din sambo under armarna för att han ska få dig att överleva, vilket låter som ett mycket svårt och riskabelt företag. Du kan aldrig på något avgörande sätt få honom att bli någon annan än den han är idag. Om denne man skulle vara ditt sista hopp är du verkligen illa ute. Men så kan det ju omöjligt vara. Det måste finnas andra sätt att överleva ekonomiskt än att låta en gravt alkoholiserad man bli livlinan.
  Alkoholister ljuger, för dem är drickandet alltid nummer ett och allt och alla annat/andra är sekundärt. Missbrukare fungerar så – först drogen sedan resten av livet. Du säger ingenting om känslor så jag antar att ert förhållande är mer av praktisk typ.
  Om du verkligen vill ha förändring i ditt liv kan du inte förlita dig på att din sambo ska fixa till det, utan du måste själv göra vad som behövs.
  Din sambos viktminskning får dig inte närmare målet om ekonomiskt oberoende och hans ständigt ökande drickande kommer bara förvärra din och hans situation.
  Så till sist, det låter som om någon socialsekreterare på kommunen skulle kunna vara till större hjälp för dig, än att försöka få din sambo nykter och att hålla sig smal.

  Ingemar Gens

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!