Kan linfrön skada tarmarna?

Kan linfrön skada tarmarna? Hörde en hälsokostexpert som sa att man inte ska äta hela linfrön eftersom de blir som vassa spetsar i magen och...

Kan linfrön skada tarmarna?

Hörde en hälsokostexpert som sa att man inte ska äta hela linfrön eftersom de blir som vassa spetsar i magen och skadar tarmarna. En god vän hade senare hört att man inte ska äta krossade linfrön eftersom de gav ifrån sig någon onyttig syra. Vem ska man tro på?

Kerstin P

Svar:

Du behöver inte vara orolig för hela linfrön. Det bildas en gel runt linfrön som gör tarminnehållet mjukare. Därför är linfrön så bra vid förstoppning. Men det är viktigt att dricka något när man äter linfrön så detta gel kan bildas.
När linfrön krossas kan vätecyanid frigöras som är giftigt för oss i stora mängder. Livsmedelsverket ger råd om max 1–2 matskedar krossade linfrön per dag. Linfröolja är ett bra alternativ om man vill undvika vätecyanid men tillföra de goda fettsyrorna som linfrön innehåller.

Viveca Annell

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top