Min katt kissar inne, varför?

Min katt kissar inne, varför? Hejsan Vi tog förrförra hösten oss an en hankatt som bara kom till oss och ingen annan ville kännas vid...

Min katt kissar inne, varför?

Hejsan

Vi tog förrförra hösten oss an en hankatt som bara kom till oss och ingen annan ville kännas vid trots annonsering m m. Mager och eländig. När det senare på hösten blev för kallt att vara ute så tog vi katten till veterinär och avmaskade, vaccinerade och kastrerade honom. Vet. bedömde då att han var 6-7 år gammal.

Våra andra katter har hela tiden accepterat honom, vilket vi tycker är underligt. Han är världens goaste, kelsjuk och trevlig. Men, han skvätter inomhus. Ingen lukt men inte trevligt ändå. Alla katterna kommer överens och leker och sover ihop, äter tillsammans, tvättar varandra. Denna katten trivs verkligen hos oss, hela hans kroppsspråk visar detta. MEN VARFÖR SKVÄTTER HAN INNE? Hur skall vi få honom att sluta. Har provat det svindyra feromonet som finns i sprayform och till att sätta i eluttag för autodosering

Svar:

Hejsan Wivi!

Med tanke det problemet din katt har så behöver han, innan en beteendekonsultation, tas till veterinären.

Katter kan ha flera olika fysiska problem som orsakar den här typen av beteende.

Det är viktigt att han blir noga undersökt hos veterinären. Detta brukar innebära; en yttre undersökning, ultraljud, urinprov där man tittar efter bakterier, kristaller, epitelceller eller annat avvikande och även i vissa fall blodprov.

Det är viktigt att man utesluter all fysisk påverkan på problemet så att man behandlar katten på rätt sätt. Antingen behandlas katte både för det fysiska tillsammans med beteendebehandling eller om man uteslutit allt fysiskt så gör man endast en beteendehandling.

Katter kan få en inflammation i urinblåsan (ideopatisk cystit) som kommer och går. Därav kan man uppleva att katten blir " frisk" eller av med sitt problem under en period men att det sedan återkommer. Ibland kan även ett beteendeproblem, så som att katten inte är trygg i sitt revir eller som inte är nöjd med sin kattlåda, leda till ett fysiskt problem. Man vet inte riktigt vad som är hönan och vad som är ägget… För som sagt att så kan en katt bli stressad och då få ett fysiskt problem eller få ett fysiskt problem som leder till ett beteendeprobleam, oavsett så måste det fysiska problemet lösas först, även om vi inte vet vilket som kom först.

Så, steg ett är att ni besöker en veterinär.

Sedan är det mycket att tänka på när man har fler katter. Dels så ska man ha minst en kattlåda per katt och en utöver det. Sedan skall kattlådorna inte stå bredvid varandra och inte nära mat, vatten eller sovplats. Inte heller ska mat och vattenskål stå nära varandra. Det ska finnas minst en matskål per katt, och inte bredvid varandra då utan på olika ställen så alla katter för möjlighet att äta själva.

Det är superviktigt med klösbrädor uppsatta på rätt ställen så att katterna har möjlighet att markera sitt revir genom att klösa.

Katter är inte flockdjur och vissa individer klarar inte av att dela sitt revir med andra utan behöver ständigt stärka det. Detta är något man måste tänka på!

Hoppas att det löser sig!

Med Vänlig Hälsning

// Veterinär Sophie Liström

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top