Hur förbereder jag mina katter inför en flytt?

Hur förbereder jag mina katter inför en flytt? Om några veckor kommer jag att flytta ca 35 mil från nuvarande bostadsort och ett antal husdjur...

Hur förbereder jag mina katter inför en flytt?

Om några veckor kommer jag att flytta ca 35 mil från nuvarande bostadsort och ett antal husdjur ska flytta med. Nu är min fråga hur jag på bästa sätt förbereder mina katter för flytten. Det är tre stycken i tvåårsåldern och två har tidigare åkt bil och accepterat detta medan den tredje inte vill vara med om någon som helst åktur i bil. Detta innebär också att jag inte kan ta honom till veterinär om det skulle behövas för åksjukemedicin.

Hur går jag lämpligast tillväga?

Med vänlig hälsning,

Gunilla

Svar:

Hej Gunilla!

Om det är själva bilfärden du menar så skulle jag dels rekommendera Feliway som ni sprayar bilen med ca 15 – 20 min innan ni ska åka, men även spraya transportburarna lika långt innan. Viktigt är att de är vana vid burarna så att de inte står gömda någonstans och bara åker fram när ni ska åka bil

Så om inte burarna är framme än, ta fram de! Gör de till mysiga sovplatser, lägg lite godis där i m.m.

Sedan skulle jag även ge katter Zylkene från och med nu. Zylkene är ett pulver som du lägger på maten, bara blandar ihop det. Det är baserat på mjölkprotein som har en rogivande effekt.

Om man vill ha lugnande så behöver man åka till veterinären för att få det utskrivet, men lugnandet hjälper ofta inte bra mot ångesten eller mot åksjukan, det finns en medicin som heter Serenia som är för åksjuka, men detta behövs det också ett veterinärbesök för.

Sedan skulle du kunna träna katterna med att varje dag ta in de i burarna, stänga bara runt de en stund och sedan släppa ut dom. Sedan så skulle du kunna ta ner de till bilen och sen upp igen. Sedan in i bilen stänga och ut igen. Sedan köra några meter och sen upp igen. Långsamt vänja de vid bilen och buren.

När man flyttar till nytt är det bästa om man kan se till att få upp katternas saker i det nya hemmet så de inte behöver flytta in till ett flyttkaos och att deras dofter redan finns där. Stryk med en handduk över deras rygg och hals och stryk sedan hörn och väggar i lägeneheten. Sätt upp klösbrädor, se till att ha flera lådor till en början. Har du tre katter så ska du ha fyra kattlådor till exempel.

Se till att introducera ett rum i taget. Inte förrän de är trygga i rummet så kan de få se ett nytt osv. Långsamt. Under hela perioden kan katterna äta Zylkene och du kan använda Feliway. Sätta upp en adapter i det nya hemmet och använd sprayen.

Hoppas du får användning av tipsen!

Skulle du behöva mer hjälp är det bara att kontakta mig!

Lycka till!

Med Vänlig Hälsning

// Veterinär Sophie Liström

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top