Ska jag lämna min man?

Ska jag lämna min man? Varför ska det vara så svårt att ta tag i sin situation? Lever sedan 25 år med min man som...

Ska jag lämna min man?

Varför ska det vara så svårt att ta tag i sin situation? Lever sedan 25 år med min man som redan strax efter vi träffades visade tecken på lite udda beteenden. Han var ofta tyst och inåtvänd, gick undan när vi fick besök, ville sällan träffa släkt och vänner.
Jag tänkte hela tiden att det skulle bli bättre med tiden. När vi fick vårt andra barn, flyttade vi till hus. Jag älskade att vara mamma och gick helt upp i den rollen.
För cirka tio år sedan brakade allt för min man. Han bad mig hjälpa honom till psykiatrin. Han hade då symtom på depression, ångest och social fobi, och det blev bekräftat. Han fick antidepressiva medel som till en början fungerade mycket bra – nästan för bra!
Han blev plötsligt social, började umgås med sina vänner och andra aktiviteter. Tyvärr blev det lite på gränsen till överspelat, men just då kändes det bättre än innan. Dock
började han överdosera mat och alkohol. Tyvärr hade medicinen med tiden inte samma verkan. Situationen i dag är att han periodvis bara
ligger och tittar i taket, är tyst timmar i sträck och visar inget tecken på att vilja umgås.
Jag har många gånger under åren känt en längtan att lämna honom. Känner att jag inte orkar leva i det här och att åren bara går…
Jag skriker efter fysisk och psykisk närhet. Är så rädd att jag fastnat i ett beteende och aldrig kommer loss! Vad ska jag göra? 

Uthållig

Svar:

När jag läser ditt brev känns det som om du redan bestämt dig, men att du vill stämma av om det är okej. Det verkar som om du undrar om det är möjligt att lämna en psykiskt sjuk man för att rädda sig själv? Du har kämpat i en massa år och nu verkar det som om du inte längre kan hantera situationen – och det är lätt att förstå. Frågan som du måste ställa dig är, tror jag, hur mycket mer ansvar du kan ta i den här relationen? Det känns onekligen som om du gjort vad som står i din makt. Och som alltid – man kan inte förändra andra bara sig själv.
Vad talar egentligen för att det skulle kunna bli bättre i framtiden?
Om du kommer fram till att någon förändring inte är möjlig står du inför två val – fortsätta som förut eller skaffa dig ett liv någon annanstans. Ingen kan kräva att du ska behöva stå ut med mer än vad du hittills gjort. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top