Är pojkarnas beteende okej?

Är pojkarnas beteende okej? Hej Ingemar, jag är 73 år och farmor till två barnbarn. Pojkarna är 13 och 7 år gamla. De är mycket...

Är pojkarnas beteende okej?

Hej Ingemar, jag är 73 år och farmor till två barnbarn. Pojkarna är 13 och 7 år gamla. De är mycket skötsamma i skolan och mycket intresserade av sina sporter. Och pojkarna är rara mot mig. Till problemet. När skoldagen är slut, och de inte har setts på 8–9 timmar vrålar de som generalhövdingar till varandra: “Din dj…, Din dj…” cirka tjugo gånger.
Varför denna urladdning stup i ett? Ska de vråla livet ut och kommer de att vråla till sina fruar? 

Farmor

Svar:

Kära Farmor, dina barnbarn uppför sig inte anständigt. De vet hur man ska bete sig och det är definitivt inte att svära och kalla varandra för idiotiska saker. Det går att förklara pojkarnas uppträdande, men aldrig att ursäkta det.
Vi tenderar att ge pojkar mycket makt och därför blir vi alldeles för ofta maktlösa inför deras beteende. Pojkar uppfostras mycket lite av vuxna, i stället förväntas de hitta sitt maskulina sätt i samspel med andra pojkar.
Dina barnbarn, liksom alla pojkar, umgås hela tiden i en hierarkisk värld där de ständigt försöker klättra så högt det går i maktpyramiden. En riktig pojke ska i alla lägen kämpa efter mer makt och kontroll. När dina barnbarn kommer hem försöker de antagligen få till sin syskonmaktordning igen efter att ha varit skilda åt under dagen.
Ja, det är troligt att de kommer att fortsätta uppföra sig på ett liknande sätt även i framtiden om ingen ifrågasätter det. Du säger ingenting om vad föräldrarna tycker. Har de problem eller tycker de att det är okej? Även om du inte är deras målsman tycker jag att du kan förklara att du inte tolererar ett sådant uppträdande när de är med dig. Det är viktigt att de förstår att du och andra måste respekteras, precis som du också respekterar dem. Men, pojkarnas uppfostran i stort måste förstås vara föräldrarnas ansvar.
Så till slut, makt tas sällan – den ges bort. Behåll din. Sätt dig inte i en position där du måste tjata. Förvänta dig i stället att de kommer att göra som du bett om, och bli ordentligt upprörd om de uppträder på något annat sätt.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top