Gynekologisk undersökning, hur?

Gynekologisk undersökning, hur? Hej Monica. Jag undrar vad en gynekolog är? Hur går en gynekolog undersökning till? / / en tjej som vill veta. Svar:...

Gynekologisk undersökning, hur?

Hej Monica.
Jag undrar vad en gynekolog är? Hur går en gynekolog undersökning till?

/ / en tjej som vill veta.

Svar:

Hej.
En gynekolog är en läkare som är specialutbildad på hur kvinnans underliv fungerar. Både vid graviditet och i vanliga fall.
En gynekologisk undersökning kan göras utav en gynekolog eller en barnmorska. Kvinnan får ta av kläderna på underkroppen och lägga sig i en speciell undersökningsstol. För att känna sig mindre naken kan man ha en lite längre tröja på sig. Ibland kan man få ett skynke att ha runt midjan. Stolen har särskilda stöd på sidorna där kvinnan får lägga upp benen. Det är bra att försöka slappna av. Det kan gå lättare om man lägger händerna på nedre delen av magen och tar några djupa andetag. Läkaren eller barnmorskan börjar med att titta på slidöppningen, de inre och yttre blygdläpparna. Den som undersöker brukar småprata lite och berätta att det ser bra ut. För att kunna se slemhinnan i slidan och livmodertappen som finns längst upp i slidan, måste slidan hållas isär lite med två speciella instrument. Det gör inte ont men kan kännas lite kallt. Med hjälp av ljuset från en lampa kan man sedan se livmodertappen. Instrumenten tas ut och den som gör undersökningen har en undersökningshandske på den ena handen och för försiktigt in en eller två fingrar i slidan och lägger en hand ovanpå magen. På så sätt kan man känna vilken form och storlek livmodern har och även hur den ligger i buken. Man känner sedan över äggstockarna för att veta deras storlek och placering. Sedan är det klart och hela undersökningen tar ca 5 min.
Det är ovanligt att man gör en gynekologisk undersökning på en flicka som är oskuld och det finns möjlighet att prata med den som ska göra undersökningen flera gånger innan, så att man känner sig lugn och trygg. Man ska alltid säga till om man tycker det känns obehagligt eller om man vill avbryta undersökningen. De som arbetar på en ungdomsmottagning har gjort massor av undersökningar på kvinnor, det är deras jobb. De kan det här./Monica

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top